LYNGDAL : Kommunalsjef i Mandal kommune, Norman Udland, var det eneste navnet som sto på søkerlisten til stillingen som ny rådmann i Lyngdal kommune. Det får Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for Journalistikk til å rase.

— Grisete praksis

Farsunds Avis skriver at om lag 20 personer har vært i søkelyset. Seks av dem ble kalt inn til såkalte samtaler, før tre av dem gikk videre til intervju. Så ble én av kandidatene oppfordret til å søke på stillingen.

Bodahl-Johansen sier at dette er helt feil praksis. Han forteller at offentlige stillinger skal lyses ut med en søknadsfrist, men at fristen i dette tilfellet ikke er reell siden byrået selv har foretatt utvelgelsen.

— Dette vil jeg kalle grisete forvaltningspraksis. De folkevalgte har heller ikke innsyn, og det kan godt finnes svært kompetente personer som ønsker jobben som nå er utelukket av byrået og som de folkevalgte aldri får vurdere. Dette er en omgåelse av offentlighetsloven og elendig forvaltningspraksis, sier han til Farsunds Avis.

Ordføreren: - Har fulgt lovgivningen

Lyngdal-ordfører Ingunn Foss mener på sin side at kommunen har fulgt lovgivningen, selv om det eneste navnet som kommer opp på søkerlisten er Norman Udland. Hun forteller at kandidatene er fornøyde med forhandlingsprosessen.

— Dette er en legal måte å gjøre utvelgelsen på og flere kommuner gjør det på samme måte. Jeg synes det er viktig at kandidatene som blir nummer to eller tre på listen skånes i forhold til videre arbeidsliv og at arbeidsplassen vedkommende har i dag ikke blir uroet, sier hun til avisen.

Bodahl-Johansen derimot sier at det skal helt spesielle grunner til for at navnene til andre søkere skal anonymiseres. Han reagerer på at de folkevalgte ikke har noen valgmuligheter siden det er kun ett navn på listen. Han forteller at borgere har rett til å etterprøve prosessene som gjøres.

— Slik praksis kan ikke aksepteres i offentlige organer, spesielt ikke i forhold til ansettelse av rådmann som er en stilling av stor offentlig interesse, sier han til Farsunds Avis.