KRISTIANSAND: — Dette er stort, faktisk mye større enn Tall Ships Races. Brest 2012 er en internasjonal kystkulturfestival, som i likhet med og nesten samtidig med sommer-OL arrangeres hvert fjerde år, får Ræga opplyst under et besøk på broa til skipet som skal frakte deler av den norske delegasjonen sørover.

SKIPPEREN: Odd Nordahl-Hanssen fra Søgne. Foto: Lars Hollerud

Der, i den vestfranske havnebyen, er de norske deltakerne én av fem æresdelegasjoner, etter å ha deltatt på samtlige tidligere arrangementer siden det første i 1992.Sjøkurs er for øvrig det tidligere hurtigruteskipet Ragnvald Jarl, oppkalt etter mørejarlen som ifølge Snorre ga Harald tilnavnet Hårfagre etter å ha vært den eneste som en gang fikk klippe kongens voldsomme hår.

Men det var på 800-tallet.

Lokale folk

Nå skal skuta fra 1956, som i 39 år pendlet mellom Bergen og Kirkenes og som de siste årene har vært base for Sørlandets maritime videregående skole, få et mannskap på 33, de langt fleste fra Søgne, Mandal og Kristiansand til sommerens tokt.

I tillegg er medseilere hjertelig velkomne. Til nå har 33 slike meldt seg.

Men skuta med base i Skudeviga i Randesund har plass til flere til hele eller deler av seilasen, som varer fra 6. til 24. juli og som også omfatter besøk til Esbjerg, Jersey og Portsmouth.

Ragnvald Jarl, alias Sjøkurs, skal ikke bare lastes med folk.

Spesiell last

— Vi tar med oss ni mindre fartøyer, blant annet den såkalte Lillebåden fra Søgne. Det er ei 15 fots rosjekte, en tro kopi av originalen som står på museum i Oslo. Dertil tar vi med oss fire lokale motorer. Tre Marna og en Tjomsland diesel fra Søgne, opplyser Thor Bore, turens andremaskinist, som ellers leder av Søgne kystlag.

På samme vis er turens stuert, Kari Wigstøl, nøkkelfigur i Bragdøya kystlag.

Hun drar ikke til Brest for å feriere. Under festivalen skal "Sjøkurs" fungere som flytende restaurant.

Og hjemme i Søgne lover Rune Theisrud, skolens rektor og tidligere sjøfartsinspektør, å holde seg i beredskap.

Vi har også plass til å nevne at "Sjøkurs" ikke går rett i ferie når hun er vel hjemme. Da venter rolle som hotellskip på Lumber når Forbundet Kysten arrangerer landsstevne på Bragdøya 26. til 29. juli.