KRISTIANSAND: 42-åringen ble dømt til tvungen psykisk helsevern i februar 2010, men har bedt retten oppheve dommen slik at han kan flytte ut av sykehuset og hjem til Evje. Dette kravet har påtalemyndigheten motsatt seg, og Kristiansand tingrett har avvist kravet fra domfelte.

I avgjørelsen fra Kristiansand tingrett er det lagt avgjørende vekt på at samfunnet må vernes mot 42-åringen, som fortsatt lider av paranoid schizofreni og derfor er psykotisk. Han har siden han ble innlagt på psykiatrisk sykehus etter drapet på moren ikke fått seks måneders sammenhengende medikamentell behandling for sin psykose, noe som er avgjørende for å se på responderingen av medisinene. Derfor et hans medisinske status som tidligere.

Tvangsmedisinering

Han motsetter seg tvangsmedisinering, og anker alle de vedtak som blir gjort om medisinering fordi han selv mener han er frisk og ikke har behov for medisin. Selv ønsker 42-åringen å medisinere seg selv ved å bruke cannabis. Dette har lege og psykiater Gunnar Johannessen sterkt advart mot.

"Tiltalte har i retten forklart at han ikke lider av noen form for psykotisk sykdom, og at han aldri hat hatt psykiske problemer utover at han har slitt med nattesøvnen. Drapet på moren beskrev han som et barmhjertighetsdrap da moren selv ønsket å dø. Tiltalte er videre av den oppfatning at han per i dag er i stand til å flytte tilbake til gården på Evje hvor drapet ble begått og hans far bor, uten noen form for oppfølging av helsevesenet".

Dette betegner retten som manglende sykdomsinnsikt.

Nekter terapi

I dag nekter også 42-åringen å ha samtaleterapi med overlegen og psykologen på posten, og han isolerer seg uten besøk av venner eller familie. Han benytter seg ikke av muligheten for utgang, og har opptrådt utagerende og aggressivt på sykehuset.

Retten mener det er en kvalifisert og nærliggende fare for nye alvorlige straffbare handlinger dersom han ikke fortsetter under tvungen psykisk helsevern.