KRISTIANSAND: — Det er helt ekstremt. Det som står på nettet er jo bare tull, sier Anne Lise Nygaard.

Hun har høyt stoffskifte og må derfor fjerne skjoldbruskkjertelen. Operasjonen ble bestilt 22. oktober i fjor. Nygård fikk beskjed om at det ikke var en hasteoperasjon og at beregnet ventetid var seks måneder. Etter seks måneder, i april, ringte hun tilbake til sykehuset for å purre på operasjonen.

— Da fikk jeg vite at jeg sannsynligvis måtte vente til juni. I slutten av juni ringte jeg tilbake og lurte på hvordan det lå an med operasjonen min. Svaret var da at jeg ikke kunne forvente noen operasjon før til høsten, sier hun.

Ingen svar

Nygaard forteller at hun gikk inn på nettsiden frittsykehusvalg.no for å undersøke muligheten til å ta operasjonen et annet sted. Hun ble svært overrasket da hun så hva ventetiden på hennes operasjon var på sykehuset i Kristiansand, nemlig tolv uker.

— Jeg ringte sykehuset og spurte hvorfor det sto tolv uker på hjemmesiden, når jeg hadde ventet i åtte måneder. Det kunne de ikke gi meg noe godt svar på.

Har plager

Hun er usikker på om hun i det hele tatt vil få en operasjon til høsten, og forteller om plagene hun må leve med til daglig som følge av at operasjonen lar vente på seg.

— Jeg sliter med høy puls og hjertebank. I tillegg har jeg utviklet pollenallergi og får nesten ikke puste. Jeg sover kun to timer hver natt, og sliter med nervene. Fortsetter det slik som dette blir jeg vel lagt inn på psykiatrisk avdeling til slutt, sukker en oppgitt Nygaard.

Ikke tilfreds

Per Engstrand, fagdirektør ved sykehuset i Kristiansand, understreker at han ikke kjenner til dette enkelttilfellet, men bekrefter at det har vært utfordringer ved kapasiteten ved noen enheter i sykehuset.

— Sykehuset har en gjennomsnittlig ventetid på 65 dager, men dessverre er det slik at noen pasienter må vente lenger. Noen må også vente i over et år før de får behandling. Sørlandet sykehus har generelt et lavt antall av pasienter som opplever fristbrudd, sier han.

— Hva tenker du som fagdirektør ved sykehuset om at det står tolv uker ventet tid på nettsiden når det i realiteten kan ta et år?

— Jeg er selvfølgelig ikke tilfreds med det, og har full forståelse for at mange pasienter er frustrerte. Det er et spørsmål om vi har nok kapasitet ved avdelingen, sier Engstrand.

Forbedringer

Han forteller at det er stor aktivitet på sykehuset for å minske ventetiden, og at det har blitt en betydelig forbedring det siste året.

– 80 prosent av de som overskrider fristen på kirurgisk klinikk blir tatt i mot innen to uker, men selvfølgelig er det ikke bra at enkelte pasienter må vente lenger, sier Engstrand.

— Hva slags signaler gir slike saker utad?

— Det er beklagelig når pasienter medplager må vente. Våre fagfolk vurderer løpende pasientens helsemessige situasjon når det gjelder om behandlingen må fremskyndes, sier Engstrand.

PS : Fædrelandsvennen har forsøkt å finne årsaken til at Anne Lise Nygaard har ventet lenge. Det var imidlertid ingen fra sykehuset til stede som kunne svare på dette.