VILLSAU: – Sauene har et ekstra sterkt beskyttelsesinstinkt, men ville slitt mot to rever, forklarer Nygård. De går ute hele året og klarer seg stort sett selv. Foto: Torstein Øen
ÅRETS FØRSTE: Dagen etter revebesøket kom det første lammet. Her er Nygård sammen med sine to barn Bianca Felicia (4) og Nicolas Elias (5). Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: Ved 22-tiden onsdag hørte Atle Nygård ville skrik og knurring fra villsauene sine på Tveit. Han regnet med at det var en av sauene som slet med å føde lammet sitt.

– Da jeg kom ned, så jeg to skikkelser nede ved ei stor eik ved elva. Min første tanke var at det var en rev som hadde jaget bort mora og sto og spiste lammet, sier Atle Nygård.

Han ropte og skrek alt han kunne i håp om å redde det han trodde var et nyfødt lam. Men der tok han feil.

– To rever skvatt opp, løp ut på isen og fortsatte parringsleken der ute. Det er helt utrolig. Da var jeg sjokkert, sier sauebonden.

Bekymret for lammene

Nygård hadde 14 sau i innhegningen da revene kom på besøk. Ti av dem gravide. Torsdag fødte en av dem.

– Det første påskelammet kom dagen etter revene var her. Heldigvis fikk vi reddet inn dette lille lammet, sier han.

Bonden forteller at det er mye rev i området. Villsau føder ute, og i fjor mistet han tre lam til reven.

FELLE: Atle Nygård håper å fange revene i denne revebåsen. Foto: Torstein Øen

– Det er et stort problem her. Vi er flere som driver med sau, og alle mister lam til reven. Jeg er veldig bekymret for lammene som kommer de neste dagene, sier han.På grunn av mye snø kommer reven seg enkelt over skigarden ved gården. I andre enden av beitet holder Tofdalselva sauene på plass.

– Den fryser nesten aldri. Men det har vært sprengkaldt, og nå ligger isen tykk. Reven kommer seg lett inn til sauene, sukker Nygård.

Vil fange revene

Nå håper han at reven skal raske over isen igjen, men bli igjen i fella han skal sette opp.

– I påskehelga er dyrene fredet, men etterpå vil jeg sette opp en revebås for å få fanget dem. Hvis to rever bestemmer ser for å angripe sauene i denne snøen kan det gå riktig ille, forklarer han.