LILLESAND/KRISTIANSAND: — Det er ikke sånn at jeg sier hurra for en slik dom. Men jeg registrerer at rettssamfunnet har kommet til en dom som kan synes som et passende oppgjør, uttaler Arvid Grundekjøn.

Han ble fredag, under Agder Energis eiermøte i Lillesand, informert av Fædrelandsvennen om den to år lange ubetingede fengselsdommen mot 19-åringen.

Til tross for at tiltalte gjorde livet surt for familien, synes ordføreren utpressingssaken først og fremst er «en trist greie».

— På villspor

— Det er trist at en så ung person begår sånne handlinger. Mitt ønske er at dette må bli det som gjør at han kommer på rett spor. Han er tydeligvis en skoleflink person med mange kvaliteter. Han kan bli en god samfunnsborger etter å ha vært på villspor en periode i sin ungdom. Det har skjedd mange solide folk før, sier Grundekjøn til Fædrelandsvennen.

- Hvordan vil saken prege dere i tiden fremover?

— Jeg håper ikke den vil være en belastning og en skygge fremover, men det var veldig ubehagelig. Jeg hadde en optimistisk tro på at vi kunne nedgradere alarmsystemene da vi flyttet hjem til Sørlandet fra Oslo, men det ser ikke ut til å være fritt for utfordringer her heller, svarer Grundekjøn.

Han er også tilfreds med at de usaklige og ubegrunnede påstandene om hans datter og hennes angivelige kontakt med det «uheldige miljøet», nå er kjent døde.

Ikke tilkjent erstatning

Det var i denne forbindelse Grundekjøn fremsatte krav om oppreisningserstatning begrenset oppad til 100.000 kroner. Tingretten avviser kravet fordi det ble fremsatt under hovedforhandling, uten at motparten kunne forberede motinnlegg. Dermed henvises fornærmede til eventuelt å fremme et slikt krav i en sivil sak.

— Det er forvoldt mye ubehag mot personer, spesielt min datter, som gjør gjenoppreisning aktuelt. Men om vi skal forfølge dette sivilt, må jeg nesten tenke litt på, uttaler Grundekjøn.

Ordføreren var i ferd med å låse seg inn i sin egen bolig tirsdag 29. mai i fjor, da et brev festet i et tau til dørhåndtaket kom til syne.

Brevet inneholdt et utpressingskrav og trusler om å spre angivelig ugunstige opplysninger om Grundekjøns datter. Dessuten trusler om at familien måtte leve i frykt og risikere livet om Grundekjøn ikke samarbeidet og utbetalte 1,25 millioner kroner tre dager senere, fredag 1. juni 2012 klokken 17.00. ## Roser politiet

Grundekjøn kontaktet politiet allerede samme kveld, mens han valgte å holde tett om brevet overfor sin nærmeste familie. Først samme dag som han skulle møte utpresserne, orienterte han sin kone.

En rekke politifolk var utplassert i området utenfor McDonald’s. De to 18-åringene ble pågrepet i det de møtte opp for å motta pengene av Grundekjøn. Senere er den ene sjekket ut av saken. Den dømte, nå 19 år gamle kristiansanderen, erkjente de faktiske forhold. Men han hevdet å ha utført oppdraget på vegne av andre.

Grundekjøn benytter anledningen til å skryte av politi og påtalemyndighet:

— Politiet var raskt på plass med full ressursinnsats, og aktor nådde hundre prosent fram med sin påstand. Det var førsteklasses. Nå håper vi bare at det er dette som skal til for å få den dømte på rett kjøl.