KRISTIANSAND: — Dette er jo helt supert, sier Norges fremste spesialist på Legemiddelassistert rehabilitering (Lar), Dagfinn Haarr.

Som fastlege har han ordinert både metadon og subutex til tunge narkomane i mange år, og han har savnet forskning på utblanding av metadon.

Og han er tindrende klar over at metadon videreselges av dem som får slik behandling, til misbruk blant folk som vil ruse seg.

Forsker Philipp Lobmaier ved Universitetet i Oslo skal lede studien og han forklarer det slik:

— Hypotesen er at hvis man tilsetter nalokson i metadonsaft så vil det kunne forebygge ulovlig injisering av metadon og dermed kunne redusere gateverdien, sier han.

Og dersom gateverdien reduseres eller fjernes, vil narkomane kunne ta med seg medisinen hjem. På den måten vil myndighetene kunne redusere et stort og kostbart apparat for kontroll av misbruk med metadon.

I dag får narkomane én og én dose tildelt på offentlig sted.

— Nalokson er en motgift til metadon, og gjør at det ikke blir noen rusvirkning ved injisering. Hvert år dør narkomane av overdose metadon. Dersom studien viser at man kan blande ut metadonen, vil det bety at vi kan spare livet til folk, sier Haarr.

Deltagerne i studien blir kompensert for innsatsen med gavekort i sportsbutikk, eller liknende, med en verdi av 750 kroner etter de første to ukene og 1500 kroner etter de andre to ukene, altså totalt 2250 kroner i gavekort.