KRISTIANSAND: — Jeg synes det er blitt for ruvende, det er for påtrengende. Kontrastene mellom det eksisterende og det nye blir for voldsomme, uttaler byplanlegger Tone Iglebæk fra Kristiansand kommune.

Hun er prosjektleder for Kvadraturplanen, som torsdag kommer til byutviklingsstyret. Planen har vært på høring, nå gjenstår siste runde i politiske utvalg og til sist bystyret.

I handelsområdet, den såkalte citydelen, foreslår byplanleggerne å videreføre dagens prinsipp om fire etasjer ut mot gaten, og en tilbaketrukket femte etasje. Byens fortrinn er lys og luft, de frykter den lille mann i gågata havner i skyggen.

Hva synes du om at det bygges seks etasjer i høyden i Markens? Stem i avstemningen til høyre og debatter under artikkelen.

- Menneskelig målestokk

— Høydediskusjonen er kjempeviktig i alle byer. Vi er opptatt av gode byrom, at vi har en by som er attraktiv og bra, sier byplanleggeren.

- Men det er vel også gårdeierne opptatt av?

— Ja selvfølgelig, men vi har litt forskjellige roller, svarer Iglebæk.

Byplanleggeren får støtte fra Arbeiderpartiet. - Den knotten på toppen er for høy. Du får spørre de andre partiene om det er fint, sier formannskapsmedlem Aase G. Paulsen. Ap bestemte på gruppemøtet i går kveld å si nei til seks etasjer. Partiet stemte også imot høyden på nybygget.

Dispensasjon

Det tidligere Sønnik-hjørnet i Markens gate 30 er revet. På tomta reiser M 30 seg, det nye butikk- og kontorbygget til en pris på rundt 100 millioner. Bystyret ga dispensasjon for en sjette etasje, i strid med dagens kvadraturplan.

Ikke vellykket, mener byplanleggerne. Fylkeskonservatoren støtter dem i å beholde dagens rammer, og har reist innsigelse mot å øke høydene.

— Vår jobb er å ta vare på de lange linjene, holde igjen. Kvadraturen som kulturminne kjennetegnes ved bygg i karakteristisk, menneskelig målestokk, uttaler Frans-Arne Stylegar til Fædrelandsvennen.

- Helt komfortabel

Også Den norske kirke, ved bispedømmerådet, advarer mot økte høyder i byen. De ønsker ingen konkurranse i luftrommet, og mener Domkirken er "sårbar" som landemerke.

Gårdeierne er uenige. Jon Bjørgum, en av investorene bak M 30, har representert Næringsforeningen i arbeidet med Kvadraturplanen. Han mener mannen i gågata reagerer instinktivt fordi bygget er nytt.

— Jeg er helt komfortabel med at dette bygget ikke har endret noe i byrommet vårt. I det store og hele får det ingen konsekvens for sol- og skyggevirkning, og jeg kjenner ikke at bygget detter eller henger over oss, sier han.

Bjørgum mener seks etasjer er rette kompromiss mellom å bevare Kvadraturen, og bygge for fremtidig vekst.

— Skal byen vokse og være senter for Sørlandet, må vi tilrettelegge nye arealer. Selv om det noen år er ledig kapasitet, vil det på lengre sikt være mangelvare, hevder investoren.

- Bevare meg vel

Å plusse på én etasje, tre og en halv meter, gir gesimshøyde på 18,1 meter og mønehøyde på 23,6 meter. Dersom det politiske flertallet aksepterer seks etasjer, blir det megling med fylkespolitikerne.

— Vi bor i en by, bevare meg vel, sier Høyres gruppeleder Hans Otto Lund. Han stusser over den negative saksinnstillingen, siden formannskapet ba om seks etasjer før høringen i april i fjor, for kvartalene mellom Markens og Festningsgata.

— Når Sønnik-bygget står helt alene, har jeg en viss forståelse for at det virker ruvende. Men når nabobyggene utvikles, blir det mer tilpasset. For øvrig er huset blitt estetisk fint, mener Lund.

I likhet med byplanleggerne og fylkeskonservatoren har han sans for å bevare rekken av handelshus i Kristian IVs gate, mellom Markens og Kirkegata. Det samme skjer med et kvartal av Skippergata, mellom Kirkegata og Festningsgata.

Forslaget er ikke like populært blant berørte gårdeiere, som har planer om å gå opp i høyden.