- Ja, jeg er nasjonalist

Pastor Anders Helge Myhren i Evangeliekirken i Arendal vil ha muslimer ut av Norge, og frykter det norske folket blir drept og utvist. — Ja, jeg er nasjonalist, sier Myhren.

Publisert:

Anders Helge Myhren er Israel-venn, og vil ha muslimer ut av Norge. Pastoren er avbildet i sitt planlagte radiostudio i uthuset sitt på Myra i Arendal. Foto: Ole Dag Kvamme

  • Ole Dag Kvamme
Denne artikkelen er over åtte år gammel

ARENDAL: Anders Helge Myhren (64) møtte nasjonal fordømmelse, da det torsdag ble klart at han skrev om frykten for den hvite rases utryddelse på kirkens nettside.

Nå snakker den pensjonerte bussjåføren ut om "frykten for den hvite rase", nasjonalisme, beundringen av avdøde Arne Myrdahl og sine reiser til utlandet.

Radio i uthuset

Jeg har vært i Danmark og Sverige. Så har jeg vært en gang i Tyskland. Jeg ser på tv og følger med. Det holder.— Kom inn. Se her har vi radiostudioet. Vi har ikke råd til å sende noe ennå, men vi har skaffet oss et eget domene. Vi har skaffet domene for tv-sendinger også, men jeg mangler eksperter til å sette i gang, og penger, sier den selvtitulerte pastoren, fra Myra i Arendal.

Etter 15 år i Filadelfia sluttet han i 2005, for å starte sin egen menighet, Evangeliekirken Arendal. Han bor fortsatt i barndomshjemmet på Myra. Og i uthuset har han et kontor med en datamaskin, og en foreløpig ubrukt mikrofon.

Les også

- Rasisme av verste sort

— Jeg er bitter på Filadelfia. Jeg kom ikke til orde. Jeg satt femten år uten å åpne munnene. Det er fortsatt en gåte for meg hvorfor jeg ikke fikk snakke, og valgte heller å starte min egen menighet, sier han.Han stiftet menigheten i 2005. Den har fem medlemmer, og får 2000 kroner i statsstøtte i året. Hvem de fire andre medlemmene er ønsker han ikke å snakke om.

— Nei, dette utspillet var mitt eget, og har ikke noe med menigheten å gjøre, sier Myhren.

Utspillet

På debattstedet verdidebatt.no, som drives av Vårt Land, la han i begynnelsen av uken ut et kraftig angrep på innvandrere, og særlig muslimer.

På grunn av det sterke innholdet ble innlegget slettet. Men da hadde han allerede lagt det ut på menighetens nettsider.

— Jeg har skrevet hundrevis av innlegg, og har en viss peiling på hva de godtar og hva de ikke godtar. En må jo skrive i litt store bokstaver, sier han, men står for det han har skrevet.

Vi gjør oppmerksom på sterke karakteristikker og angrep, når vi her gjengir hva han forklarer om sine meninger, fra uthuset på Myra:

Hele livet

— Jeg har vært opptatt av innvandring hele mitt liv, og hørt mye på Carl I. Hagen. Egentlig er jeg helt enig med ham. Jeg mener egentlig ikke noe spesielt. Vi ser hvordan de kristne blir behandlet av muslimer, der de kristne er i mindretall. Enten blir de forvist, eller de blir ikke tatt hensyn til, de blir domfelt eller drept. Bare se på Saudi-Arabia eller Egypt.

Det er klart de som kommer her ønsker å ta over. Bare se hvordan de hvite overtok Amerika fra indianereMyhren er ikke utdannet teolog.
  • Teolog? Jeg har studert Bibelen i 30 år. Ser du hva som skjer i Nigera. Landet blir delt i to. Det samme skjer i Egypt. Det er delt mellom kristne og muslimer. Det er etniske konflikter i Irak, Syria, for ikke å snakke om Israel. Det er nærliggende å tro landene blir delt eller det blir borgerkrig. Alle vet jo at kristne og muslimer ikke går sammen. Når muslimene får flertall i Israel tar de over. De har jo sine muslimske lover. Nynazister og nasjonalister er de eneste som protesterer. Vi må stoppe innvandringen. Norge har jo allerede gjort det, men landet lekker som en sil. Så får de mange barn. Og når de må sendes ut, blir det brutalt, jeg ser jo det. Ekte politiske og religiøse flyktninger bør få komme hit, men de kan jo reise tilbake igjen når det blir værendes der de kom fra. Vi trenger ikke gi dem statsborgerskap. Det er viktigst å hindre muslimene, for de firer jo ikke på noe. I England holder de på med dette shi…. sha...
Les også

Mistet statsstøtten

— Mener du sharia? - Ja, i England holder de det skjult, disse lovene, de har det i hele verden.

- Ferdige som nasjon

- Som pastor kunne man kanskje forvente du var mer inkluderende?

— Ja, men ikke med henda i været.

- Hva mener du?

— Skal vi inkludere til vi blir drept selv? Om 40 år er vi 2-3 millioner muslimer her, og med den veldige veksten i antall fødsler, er vi ferdige som nasjon.

  • Akkurat som kristne, vil muslimer misjonere. Det må vi tåle, men det er noe helt annet å gi dem statsborgerskap. Det er klart de som kommer her ønsker å ta over. Bare se hvordan de hvite overtok Amerika fra indianere. Se hvordan kosovoalbanerne tok over i Serbia.

- Skjevesland kaller budskapet ditt rasisme?

— Det er ikke rasisme. Jeg setter alle mennesker like høyt, men Gud har satt av ett land til hvert folk. Det blir galt når vi skal blande. Jeg trodde dette er noe alle visste, sier Myhren.

Menigheten

Når menigheten hans skal ha møte, leier de bedehuset på Myra. Det skjedde sist i høst, da de hadde to møteserier. En gikk over fem dager og hadde opptil 50 møtende. Den andre var dårligere besøkt. Nå ønsker han å satse på radio og tv.

— Vi har ikke fått til hva vi ønsket. Vi hadde tenkt å bli mange, men det har vært sju magre år. Men vi lykkes bedre på nettet, sier han.

Les også

- Liten menighet

De har skaffet to nettdomener, og der har han tenkt å legge ut radio og tv en gang.Medlemmene møtes i hovedsak til bibelstudier, hvor de diskuterer videoene til den avdøde, britiske evangelisten Derek Prince.

— Han er vår rettesnor. Mange av videoene hans går også på Canal Digital. Han er vår rettesnor gjennom Bibelen, sier Myhren.

Reist lite

Myhren har i liten grad selv sett forholdene i Midtøsten.

— Nei, jeg har ikke reist mye, men jeg følger med på nyhetene.

- Har du vært i Midtøsten?

— Nei.

Jeg er nasjonalist. Jeg er også veldig jødevennlig, og kaller Israel mitt andre nasjonale hjemHan er svært opptatt av innvandringsproblemene i Paris og Frankrike, men har aldri vært der.

— Jeg har vært i Danmark og Sverige. Så har jeg vært en gang i Tyskland. Jeg ser på tv og følger med. Det holder. NRK ser jeg ikke så mye på. De skjuler innvandringsproblemene. "ARK", som Hagen kalte dem. TV 2 er ikke stort bedre. I Sverige omtaler de heller ikke innvandring, hevder Myhren.

Han kjenner heller ingen muslimer selv.

— Nei, jeg kjenner ingen. Jeg er ikke redd for den ene, det er de mange jeg frykter. De bruker sine mange fødsler som våpen, sier Myhren.

— Du sier du frykter for den hvite rase, men det kan virke som du er redd for religionen islam?

— Har du ikke skjønt det nå, er det ikke mye vits. Muslimer skiller ikke mellom politikk og religion. Muslimer plikter å følge Koranen, og den sier det er en muslimsk plikt å ta over alle land i verden. Nei, det gjelder å få ut muslimer før de får barn og blir etablert, sier Myhren.

Arne Myrdal

Han berømmer avdøde Arne Myrdal, som talte imot innvandring på 1980-tallet, gjennomFolkebevegelsen mot innvandring.

— Han var sånn en fin fyr. Han sa sannheten, jeg står for det samme. Jeg var aldri med på Fevik-slaget, men høre ham tale i Arendal. Det var så bra, sier Myren.

- Du sier nynazistene støtter deg?

— Jeg ville ikke gått under deres fane, men de og nasjonalistene er de eneste som protesterer. Jeg er nasjonalist. Jeg er også veldig jødevennlig, og kaller Israel mitt andre nasjonale hjem. Men jeg har ikke vært der, jeg har ikke hatt råd.

For å vise at han ikke er rasist, nevner han at kirken støtter Afrika.

— Siden 1987 har jeg gitt 300 kroner i måneden til Afrika. Tyske Reinhard Bonnke misjonerer overalt i Afrika. Negere kan komme til Norge, hvis de er kristne, presiserer Myhren.

Sarons Dal får også støtte, og det samme gjør Derek Prince-menigheten i Bergen. Til sammen yter de 1000 kroner i støtte i måneden.

— Vi gjør mye, men folk har ikke brydd seg. Vi er en liten menighet.

- Det virker litt som en sekt?

— Vi hadde jo tenkt å bli større, men har ikke lykkes. Egentlig vil jeg ikke anbefale andre å starte sin egen menighet. Det er vanskelig, sier Myhren.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Aust-Agder