— Jeg liker jeg å strikke og slapper av med strikketøyet. Og det er godt å tenke på at det kommer til nytte, forteller Mathilde Nygård. Strikkepinnene går flittig. På bordet ligger seks par raggsokker. Par nummer sju er under produksjon. Det har bare gått noen dager siden hun leverte 35 par til organisasjonen Hjelp til Russland. Sokkene skal varme kalde føtter på barnehjemmet Agape i Russland.

Den pensjonerte sykepleieren har bodd hjemme på Nygård i Tveit helt fram til for en måned siden, da hun flyttet inn i leilighet på Kvales Minne sykehjem. Hun føler seg frisk og rask, og er takknemlig for at fingrene fortsatt tåler flere strikkeøkter om dagen. Det kan saktens trenges, for hver dag lager hun et nytt sokkepar til russiske barn. Det har hun gjort de siste ti årene.

Interessen for strikking fikk hun tidlig, og det har lenge vært en kjær hobby.

— Før ble det kofter og gensere og mye annet, nå er det mest sokker, forteller den strikkeglade 91-åringen, som også strikker til sine tolv barnebarn og seksten oldebarn. Og det er raggegarn som gjelder.

— Det er greit å strikke og et slitesterkt garn. Jeg vil jo ikke at sokkene skal bli slitt ut, sier Mathilde Nygård, som ikke har planer om å gi seg med det første.