GODT MOT: Her er Erling Johnsen på vei ned bakkene mot Spangereid i Lindesnes. Foto: Espen Sand
SAMLING I SØR: Syklistene som skal sykle hele strekningen Lindesnes-Nordkapp samler seg på Norges sørligste punkt, før de tar fatt på turen mot Nord. Lindesnes fyr sees i bakgrunnen. Foto: Espen Sand
LEDER: Ada Sofie Austegard, grunnlegger av Stine Sofies Stiftelse, ønsker å bruke sykkelturen til å nå ut med budskapet i Norges bygder og småsteder. Foto: Espen Sand
Stine Sofie Stiftelsen sykler fra Lindesnes til Nordkapp 19. mai - 19. juni. 2012 Foto: Espen Sand
SAMLING I SØR: Syklistene som skal sykle hele strekningen Lindesnes-Nordkapp samler seg på Norges sørligste punkt, før de tar fatt på turen mot Nord. Lindesnes fyr sees i bakgrunnen. Foto: Espen Sand
MARKERTE STARTEN: Ada Sofie Austegard fikk fyrvokter Rolf Dybvig, ved Lindesnes fyr, til å markere starten på sykkelturen med to høylytte signaler. Foto: Espen Sand

LINDESNES: — Det var en sak som gjorde ubeskrivelig vondt for meg, og jeg har aldri klart å glemme den helt. I årene etter drapene fløy jeg ofte over Kristiansand og Baneheia på vei til jobben i Nordsjøen, og hver gang så tenkte jeg på det som skjedde. Derfor ønsker jeg nå å sykle til Nordkapp for å være med å spre budskapet om en barndom uten vold. Da jeg så annonsen i Agderposten om denne sykkelturen, så var jeg ikke i tvil, sier Erling Johnsen, som er bosatt i Arendal.

— Jeg gleder meg faktisk til turen, og spesielt nå som værmeldingene er så gode. Det å være ute i naturen er som medisin for meg, mener Johnsen.

Hundrevis av syklister

Like etter klokka ti lørdag formiddag la han ut på den lange sykkelturen som er planlagt å ende på Nordkapp den 19. juni. Rundt 30 personer hadde meldt seg på den totale distansen.

— Vi starter med de 30 som har meldt seg på hele turen til Nordkapp, men underveis er det hundrevis av folk som blir med på kortere og lengre distanser. Bare i Trondheim er det 80 personer som blir med oss videre nordover. Vi satte inn annonser om denne turen for en tid tilbake, og som du ser så har vi fått god respons. Er det noen som leser om oss så er de hjertelig velkommen til å hive seg på underveis, smiler Ada Sofie Austegard, grunnlegger av Stine Sofie Stiftelse og mor til Baneheia-offeret Stine Sofie Sørstrønen.

21 foredrag og 10 fylker

Stine Sofie Sørstrønen ble drept for 12 år siden, bare åtteår gammel. Austegard sier at hun og de andre syklistene besøker småsteder langsnorgeskysten for å fremme budskapet om en barndom uten vold.

— Vi tenkte å bruke denne turen til en annerledes markedsføring. Vi skal innom svært mange bygder og småsteder på kystveien mot nord. Her skal vi holde 21 foredrag om temaet "En barndom uten vold". Vanligvis er det kun i de store byene vi klarer å nå ut til. Det er viktig for oss å nå ut til alle, sier Austegard.

Hun innrømmer at det kan bli en lang og tøff promoteringstur. Hele 3150 kilometer skal syklistene gjennom, noe som inkluderer 26 fergeturer og besøk i 10 av landets 19 fylker. Med seg på turen har de to følgebiler og egen sykepleier. Austegard forteller at det er nye utfordringer som driver henne.

Fikk turen i 40-års gave

— Jeg pleier å si at jeg bruker Pippi Langstrømpe som motivator. Hennes motto er "Det har jeg aldri prøvd før, så det vil jeg helt sikkert klare", smiler Austegard, som i 2010 gikk over Grønland på ski.

Solfrid Fossli fra Iveland er en av mange som har meldt seg på turen. Hun forteller at turen var en gave fra ektemannen.

— Jeg har fått turen spandert av mannen som 40-årsgave. Han skal holde orden hjemme og ta vare på barna i en hel måned. Jeg tror det blir en tøff men flott tur, sier Fossli.