POLITIJAKT: Den etterlyste 26-åringen klarte å skjule seg for politiet i flere timer. Like før klokka tre om natta ble han funnet i ei bu i Bagervika. Mens aksjonen pågikk skal det kun ha vært folk i to av hyttene. Foto: Erlend Olsbu
BLE STOPPET: Ole Tobias Lindeberg (38) ble stoppet av politiet da han skulle tilbake til hytta på Kalvøya fredag kveld. Lørdag kunne han reise tilbake sammen med Jerry Tannerstedt (33) og Eivind Lindberg (28) for å gjennomføre den planlagte dugnaden i hagen. Foto: Erlend Olsbu

LILLESAND: Mannen i 60-årene ønsker ikke å la seg avbilde i avisen, men har gått med på å fortelle om hvordan han opplevde nattens dramatiske politiaksjon på Kalvøya.

— Det var jo ganske spesielt, men jeg ønsker ikke noen blest rundt meg selv, sier mannen til Fædrelandsvennen.

Bandt tyven fast

Han ser ikke på selv som noen helt, selv om andre utvilsomt vil kunne karakterisere ham som nettopp det. Fredag kveld tok han og sønnen egenhendig hånd om en av mennene som hadde brutt seg inn i hytta hans.

Det ble starten på en flere timer lang væpnet politiaksjon i hyttefeltet ved Blindleia.

— Jeg fikk beskjed om at det skjedde noe ved hytta og reiste ut sammen med sønnen min. Ved brygga lå det en seilbåt jeg ikke kjente og da vi kom opp til hytta hoppet det plutselig to menn ut av et vindu. Jeg løp etter den ene, kastet meg over ham og fikk lagt ham i bakken. Sønnen min kom til og sammen fikk vi kontroll på mannen. Den andre løp av gårde og kom seg unna, sier hytteeieren.

Sammen med sønnen fikk han bastet og bundet tyven som lå på bakken.

— Vi bandt ham rundt anklene og håndleddene med et par enkle plastikkstrips som vi hadde med oss. Etterpå tok vi en runde for å lete etter den andre mannen mens vi ventet på politiet, sier mannen.

— På dette tidspunktet visste jeg ikke noe om hvem denne karen var, sier sønnen.

Hadde rømt fra fengsel

Da mannskapene fra politiet ankom ble det raskt klart at den andre mannen trolig var en 26 år gammel kristiansander som nylig hadde rømt fra åpen soning i Arendal. Etter hvert ble det funnet et haglegevær i den stjålne seilbåten de hadde med seg. Politiet antok også at den etterlyste mannen kunne være bevæpnet.

— Politiet fortalte at denne karen hadde et langt rulleblad. Jeg antar det var noe av årsaken til bevæpningen, sier hytteeieren.

Senere på natta bisto politihelikopteret fra Oslo med et søk i området.

— Den søkte med infrarødt kamera og kunne slå fast at det ikke var folk utendørs. De kunne ikke konkludere når det gjaldt hyttene, sier sønnen.

Den etterlyste 26-åringen, som er dømt for flere vinningsforbrytelser tidligere, ble like før klokka tre natt til lørdag funnet i ei bu i Bagerviga på Kalvøya.

Skryter av politiet

Hytteeieren forteller at det var folk i kun to av hyttene på øya da tyvene slo til.

— Samtidig som vi lette etter den andre kjeltringen varslet vi de som var på øya, sier han.

Ifølge hytteeieren var det kun ham selv og sønnen og et eldre par som ble på øya over natten.

— For øvrig synes jeg politiet gjorde en veldig god jobb. De var raskt på stedet og var flinke til å informere underveis, sier hytteeieren.

— De var vel også godt fornøyd med deg?

— Ja, men vi hadde jo sammenfallende interesser. Jeg hadde ikke noe lyst til at de skulle komme seg unna. Det var godt at de til slutt fikk tak i begge og plassert dem i arresten, sier mannen.

Stjal mat og lommelykter

De to tyvene skal ikke ha klart å stjele noe av verdig. Ifølge hytteeieren hadde den ene plukket med seg noen småting i en bag.

— Han kastet fra seg bagen før han rømte. I den lå det ingenting av verdi, bare noen matvarer og et par lommelykter. Vi har jo heller ikke noe verdifullt stående på hytta. Dersom folk ønsker å bryte seg inn klarer de det uansett, sier mannen.

— Var du redd på noe tidspunkt?

— Nei, jeg kan ikke si det. Du vet jo aldri hvem du kan støte på, men jeg ønsket å stoppe innbruddet og få tak i kjeltringene. Man kan jo ikke forvente at politiet kan komme ut hit med en gang, sier mannen.

Operasjonsleder Per Kristian Klausen bekrefter at politiet er fornøyde med hytteeierens innsats.

— Han pågrep den ene gjerningsmannen. Det som gjenstod var rene transportetappen. Vi oppfordrer ikke folk til å gripe inn, men når de først gjør det kan vi jo ikke gjøre annet enn å skryte, sier Klausen.

De to mennene satt lørdag kveld fremdeles i politiets varetekt.

— De blir i hvert fall sittende til i morgen, sier jourhavende jurist Anne Grethe Isachsen i Agder politidistrikt.