Ordfører Arvid Grundekjøn fester medaljen fra Kongen. Overrekkelsen kom overraskende på mottakeren selv, Inger Lise Kristiansen, som trodde hun skulle på et "vanlig" møte med sykehuset. Foto: Johanne Tunaal-Larsen
Inger Lise Kristiansen har i mange år vært brukerrepresentant i flere råd og utvalg ved Sørlandet sykehus HF. Sykehusdirektør Jan-Roger Olsen takket Lise Kristiansen for hennes mangeårige innsats. Foto: Johanne Tunaal-Larsen

KRISTIANSAND: — For en overraskelse!

Inger Lise Kristiansen visste ingenting om fortjenestmedaljen som ventet da hun ble innkalt til møte på Hotel Norge 29. oktober.

Det er hennes mangeårige engasjement innen psykiske helsearbeid i Agder som trekkes frem. Støttesenter mot incest, Mental Helses lokallag, Landsforeningen for pårørende i psykisk helsevern, Kristiansand sanitetsforening, Klinikk for psykisk helse ved Sørlandet sykehus, Krisesenteret, Klientutvalget i Kristiansand, Rådet for funksjonshemmede, kontaktsenteret Energiverket og Løkkeveien bofellessskap, blant annet. Løkkeveien omtales som hennes hjertebarn.

— De kaller meg bare "tante Lise". Det er så trivelig, humrer Kristiansen.

Som politiker for Høyre har hun vært vara til bystyre i flere perioder og fast medlem av Helse- og sosialutvalget i to perioder.

Aksjonen ”Hold blomsterbyen ren” er også noe av det hun har vært med å dra i gang.

— Det er et tiltak der mennesker med psykiske lidelser får i oppgave å rydde i Kvadraturen og langs Fiskebrygga, forklarer den aktive damen.

Hun har lært tusenvis av sørlendinger å svømme, som trener og svømmelærer i 25 år. Tok trenerutdanning og fikk gullmedalje av svømmeforbundet.

— Det var litt av en periode, minnes Kristiansen, som ikke lot seg stoppe av leddgikten hun fikk i 1978. — Når jeg ikke kunne vise svømmetakene med armene, pleide jeg å si at jeg hadde ikke leddgikt i stemmen. En reservetrener demonstrerte takene mens jeg instruerte fra stolen. Jeg prøvde å ikke gjøre det til noe voldsomt problem.