VALLE/ÅSERAL: Skatt Sør mener sannsynligvis at senteret ikke oppfyller kravene til næringsvirksomhet, og dermed ikke har krav på å få momsen refundert. Forrige uke skrev Fædrelandsvennen at en gransking av selskapet som inntil i sommer var eid av Valle kommune, resulterte i et foreløpig krav på 8,3 millioner.

Infrastruktur

Skisenteret i Brokke i Valle kommune har fått fradrag for moms på sine investeringer på 32 millioner kroner fordi de ikke kan regnes som næringsvirksomhet. Styreleder Rolf Kaafjord har spurt retorisk "hvis vi ikke er næring, hva er vi da, hobby?"

Skatt Sør svarer at det minner om kommunal infrastruktur.

Avdelingsdirektør Karl Olav Valen i Skatt sør presiserer at han ikke kan uttale seg om den konkrete saken, men sier at spørsmålet om alpinanlegg er næringsvirksomhet eller ikke, er aktuelt for de fleste anlegg i landsdelen. — Investeringene i alpinanlegg har oftest karakter av investeringer som gjøres for å skape arbeidsplasser og inntekter for næringslivet i kommunen, ikke bare for selve alpinanlegget. Når anleggene organiseres som egne selskap er det blant annet for å oppnå fradragsrett for moms. Kommuner har ikke slik fradragsrett, opplyser Valen.

For å få fradragsrett er det flere krav. Ett av dem er at virksomheten er egnet til å skape overskudd over tid.

— Det er svært sjelden tilfelle for slike selskaper. Tvert i mot er det mest vanlig at de overlever på tilskudd eller subsidier fra eierne eller andre som har interesse av at anleggene er i drift, sier Valen.

— Det er ofte et sammensurium av forskjellige former for tilskudd og subsidiering rundt slike anlegg, legger han til.

6,5 millioner i støtte

Flere andre skianlegg mener de bør få lov til å få subsidier og ha krav på fradrag på momsen. Åseral kommune har gitt stor støtte til sine tre anlegg.

— Jeg er grunnleggende uenig med Skatt Sør. Om ikke noen hadde puttet penger inn i skitrekkene, så hadde det aldri blitt bygd så mange hytter i områdene. De kan ikke se vekk fra dette, sier Oddmund Ljosland. Han er hytteutbygger, grunneier og aksjonær i Ljosland skisenter, samt ordfører i hyttekommunen Åseral.

Tre skianlegg i Åseral lever delvis av kommunale subsidier, selv om de eies privat. Anleggene har de siste 13 årene fått 6,5 millioner kroner i offentlige støtte - uten å levere overskudd i særlig grad.

Fædrelandsvennen gikk i vinter gjennom regnskapene til alle alpinanlegg i landsdelen, og skrev da at skisenterne i Åseral var helt avhengig av subsidiene.

- Urimelig

Oddmund Ljosland tror ikke skattekravene vil ramme Ljosland Skisenter. Senteret har til sammen investert 16 millioner kroner i anlegg, og fått momsrefusjon for dette.

— Det ville vært helt urimelig, sier Ljosland. Han innrømmer at selskapene ikke er lønnsomme uten subsidier. Dersom flere alpinanlegg får momskrav mot seg, frykter Ljosland konkurser.

— Kan ikke ramme oss

Styreleder i Bortelid Alpinsenter, Tore Gustav Drivenes, mener at momsproblematikken som rammet Brokke Skisenter ikke får utslag for dem.

— Vi er et privat, kommersielt selskap. Det kan ikke være slik at alle private selskaper som ikke går med overskudd må betale tilbake momsrefusjonen, sier Tore Gustav Drivenes, selv om Skatt Sør sier at det ikke er forskjellige regler for kommunale og private næringsselskap på dette området.

— Det er ofte tunge investeringer i oppstarten av slike prosjekter, som avskrives over tid. Etter hvert som anlegget nedskrives, vil anleggene kunne gå med overskudd ved normal drift. Det ser ut som vi for 2013 kommer ut med et overskudd, sier Drivenes.

Bortelid Alpinsenter har fått 20 prosent investeringstilskudd, det samme som alle næringsdrivende i Åseral kan søke om. I tillegg fikk de, i likhet med de andre alpinsentrene, 400.000 kroner i driftstilskudd ett år. De pengene gikk til løypepreparering.