KRISTIANSAND: Tingrettens straffeutmåling er i samsvar med påstanden fra aktor, førstestatsadvokat Dennis Danielsen. Retten har lagt avgjørende vekt på måten det forsettlige drapet på Usterud ble gjennomført på, med grov stump, vold.

I tillegg til fengselsstraffen må den domfelte betale en oppreisningserstatning på 600.000 kroner til avdødes foreldre.

Den tiltaltes forsvarer, advokat Harald Johannessen, fikk ikke gjennomslag i retten for sin argumentasjon om å dømme 36-åringen for legemsbeskadigelse med døden til følge. Retten har lagt til grunn at det var et forsettlig drap, og at domfelte måtte forstå at volden han utøvet kunne medføre at Usterud døde av skadene.

Massive skader

Kristiansand tingrett har ikke funnet at det er overenstemmelse mellom de skadene avdøde ble påført, og hva den domfelte forklarte i retten om voldsutøvelsen. Retten bemerker at selv om domfelte har benektet at han slo mot hodet, er det funnet massive skader i hodet.

I forbindelse med straffeutmålingen sier retten at "i skjerpende retning kommer handlingens grovhet og den brutalitet som tiltalte har utvist overfor avdøde. Tidsmomentet for voldsutøvelsen er også et skjerpende moment".

Tiltalte er dømt for drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Voldsutøvelsen omfang er her også avgjørende. Det heter videre i rettens begrunnelse:

"Retten har i sin vurdering vektlagt den massive voldsutøvelsen fra tiltaltes side i form av slag, spark og stikk. I samme retning trekker tidsmomentet for voldsutøvelsen. Ytterligere i samme retning trekker at voldsutøvelsen må ha vært særdeles smertefull for Usterud i den tiden han var bevisst. Retten finner også at tiltaltes handlinger ved å bortta Usteruds telefon og deretter å gjøre Usteruds bil ubrukelig, og dermed forsterket Usteruds hjelpeløshet, skal tillegges vekt i denne vurderingen".

— Sterkt forbrytersk forsett

Tingretten viser til behovet for å markere allmennpreventive hensyn ved drap, en streng straff er nødvendig fordi "tiltalte tidligere er domfelt en rekke ganger, også for vold og trusler. Etter rettens skjønn viser tidligere domfellelser at for tiltalte fremstår vold og trusler som hensiktsmessige virkemidler for å løse uoverensstemmelser.

Retten anser det også som skjerpende at tiltalte etter å ha vært undergitt varetekt i et langt tidsrom, i brev til den aktuelle kvinnen ga uttrykk for at han ikke angret på det han hadde gjort mot avdøde. Etter rettens skjønn vitner både selve drapshandlingen og tiltaltes etterfølgende adferd om et sterkt forbrytersk forsett".

Oppreisningserstatningen er på 300.000 kroner til hver av foreldrene.