KRISTIANSAND: Pengene fra bomstasjonene havner hos Kristiansand kommune, siden de eier Agder Bomdrift. Det er et selskap som tar seg av driften av bomstasjoner og som derfor også kan ta utbytte.

Styrets forslag er at Kristiansand kommune tar et utbytte på 5,2 millioner fra selskapet. Blir det vedtatt av politikerne i kommunalutvalget, har Kristiansand kommune fått et utbytte fra bomdriften på 8,2 millioner i perioden 2010 til 2012. — Agder Bomdrift er et driftsselskap som konkurrerer i et vanlig marked. De har vunnet et anbud på drift av bomstasjoner og eieren kan derfor ta utbytte, sier Terje Fjellvang, økonomidirektør i Kristiansand kommune.

Blir solgt

EIENDOM: Kristiansand Næringsselskap (Knas) eier blant annet Sørlandsparken Øst. Kommunens næringsselskap har gitt et utbytte til Kristiansand kommune på 36,5 millioner de tre siste årene. Foto: Kjartan Bjelland

Agder Bomdrift er altså ikke noe bomselskap. Et bomselskap som Setesdal vegfinans (riksvei 9) skal kun kreve inn penger fra bilistene og kan ikke levere noe utbytte.Men Setesdal vegfinans leier altså tjenester fra Kristiansand Bomdrift. Dermed kan eieren av driftsselskapet, Kristiansand kommune, sikre seg utbytte.

Når utbyttet er såpass høyt i år, skyldes det at kommunen har besluttet å selge selskapet.

— Da tar man også det som er igjen av egenkapital i selskapet. Det er oppfølging av et tidligere vedtak, sier Terje Fjellvang.

Blir akseptert

Det er kommunalutvalget som skal godkjenne utbyttet. Der kommer også bompengemotstander Frp til å stemme for utbyttet på 5,2 millioner, til tross for at pengene i all hovedsak kommer fra bilistene.

— Når det er laget bomstasjoner mot vår vilje og Statens vegvesen har fått det de skal ha, er det rimelig at Kristiansand som eier av Agder Bomdrift får sin del til å lage tjenester av, sier Tor Utsogn, gruppeleder i Frp.

KINODRIFT: Kristiansand Kino er fremdeles heleid av Kristiansand kommune. De tre siste årene har selskapet gitt et utbytte på 3,7 millioner. Foto: Kjartan Bjelland

Han mener at så lenge det finnes bomstasjoner, er det like bra at Kristiansand får en del av utbytte av driften.— Hadde dette selskapet vært eid av en annen kommune, hadde vi ikke sett noe til disse pengene i det hele tatt, sier han.

Filmoverskudd

Det er ikke bare drift av bomstasjoner som skaffer Kristiansand kommune penger. I år gir Kristiansand kino et utbytte på 3,2 millioner kroner.

Det mest lønnsomme kommunale selskapet, er likevel Kristiansand Næringsselskap (Knas). De leverer et utbytte til Kristiansand kommune på 16,5 millioner.

Knas eier blant annet næringsområder i Sørlandsparken.

De siste tre årene (2010-2012), har Knas levert et utbytte på 36,5 millioner til Kristiansand kommune.