KRISTIANSAND : — Før i tiden bestilte man gjerne sydenferie flere måneder i forveien. Nå bestiller folk samme uke de har ferie. De venter og ser an været, sier leder for turistkontoret i Kristiansand, Randi Haukom.

Hun mener at den største turistmagneten på Sørlandet er skjærgård, sol og sommer. Det gjør det vanskelig for turistkontoret å forutse sommerturismen lenger enn en uke fram i tid.

BEKYMRET: Randi Haukom forteller at været gjør at nordmenn velger Sydentur fremfor Sørlandet. Foto: Valerie Kubens

— Det er klart vi blir bekymret hvis folk velger å feriere i Syden fremfor Sørlandet, sier hun.

Økende tendens

Sjefen for Flynonstop, Espen Hennig-Olsen, mener at det er overraskende mange som bestiller reiser i siste liten. Han forteller at man normalt bestiller ferietur 60 dager i forveien. Men i det siste har de sett en økende tendens til at folk venter lenger før de bestiller.

— Kombinasjonen av dårlig vær og feriepenger inn på konto gjør at mange bestiller ferietur. Hvis vi har gode pakketilbud er det også mange som velger å slå til på det, sier Hennig-Olsen.

Forrige uke skrev Fædrelandsvennen om en fersk undersøkelse Dyreparken hadde foretatt. Da svarte rundt 30 prosent av feriegjestene at de ikke har bestemt når eller om de kommer.

Anniken Bjørnstad Schøtt, salgs— og markedssjef i Kristiansand dyrepark, fortalte at det er en generell tendens i feriemarkedet akkurat nå. - Folk bruker lengre tid før de bestemmer seg for hva de skal gjøre i ferien, forklarte hun.

Mer enn skjærgård

Daglig leder i Visit Sørlandet, Heidi Sørvig bekrefter tendensen.

— Folk er mer fleksible nå enn tidligere, og online-booking gjør at det går raskere å bestille. Det fører til at man planlegger ferien senere, forteller hun.

Hun er likevel ikke urolig for at Sørlandet mister turister.

— Sørlandet er mer enn skjærgård og fint vær. Det er en landsdel med mye aktivitet, så de som har bestemt seg for Sørlandet reiser hit uansett.