KRISTIANSAND: — Ordføreren var dundrende inhabil siden han sitter som styremedlem i Stiftelsen Fullriggeren Sørlandet. Det er store summer involvert, og ordføreren brukte også masse taletid på å gå inn for garantien. Slike dobbeltroller kan vi ikke ha, sier Rødts Halvor Fjermeros.

— Ordføreren er uerfaren og jeg har sjelden sett en dårligere møteledelse. Men det holder ikke som unnskyldning. Ordføreren skal kunne reglene. I det minste skal noen rundt ham kunne dem, sier Fjermeros.

Lovlighetskontroll

Sammen med SV og Miljøpartiet De Grønne leverer Fjermeros lovlighetskontroll til Fylkesmannen fredag. Inhabiliteten er åpenbar. En politiker kan ikke delta i behandlingen av saker når han/hun er part i saken, i dette tilfellet via styreverv.

Fjermeros mener det er ekstra alvorlig at ordføreren var så aktiv under debatten. Det ble faktisk oppstyr da Grundekjøn holdt et fire minutters innlegg til fordel for garanti til Sørlandet fra sin møtelederplass - og ikke brukte talerstolen slik reglene i bystyret krever.

— I tilegg mener jeg hele garantibeløpet på 37 millioner kroner er dårlig fundert og saken dårlig utredet. Jeg vil Fullriggeren Sørlandet vel, men jeg mener stiftelsen nå bruker en klassifisering av skipet til å få gjort mye større arbeider enn nødvendig, og at de nærmest tvinger bystyret til en større garanti enn nødvendig. Ordføreren har også bidratt til dette, sier Fjermeros.

Fjermeros viser til at Grundekjøn i bystyret hevdet at kostnadene ved en ny klassifisering av skoleskipet kunne kommet opp i 150 - 200 millioner kroner hvis ikke garanti ble gitt nå.

— Jeg har undersøkt dette. Ingen vedkjenner seg slike tall. Det må derfor kunne antydes at ordføreren forledet bystyret like før avstemning. Det er alvorlig uansett, men ekstra alvorlig når ordføreren også er inhabil, sier Fjermeros.

- Pinlig

Ordfører Arvid Grundekjøn legger seg flat og innrømmer formell feil når vi forelegger ham kritikken.

— Dette er pinlig. Jeg burde tenkt på dette. Men jeg sa i bystyret at jeg sitter i styret. Ingen andre reagerte. Og jeg må få si at ingen har onde hensikter her. Jeg har søkt å ivareta fellesinteressene og en best mulig løsning både for kommunen og fullriggeren. Men: Feil er feil, sier Grundekjøn.

Ordføreren har hørt snakk om at noen ville kritisere habiliteten hans. Derfor har han selv allerede tatt saken opp med fylkesmannen. Fylkesmannen har muntlig konkludert med at han var inhabil.

— Fylkesmannen sier imidlertid at det ikke så langt er behov for ny behandling, siden sakens stemmetall var så overveldende for å gi garanti. Men når det nå kommer krav om lovlighetskontroll, sier utfallet seg selv. Garantien må opp til ny behandling, sier Grundekjøn.

Han er for øvrig helt uenig med Fjermeros i at han kan ha forledet bystyret.

— Alternativet til en større reparasjon av fullriggeren nå, er et nytt stort restaureringsarbeid om få år. Det blir enda dyrere. Vi risikerer også at skipet ikke blir klassifisert. Da ender det som museumsskip. Skjer det, vil det bli enormt dyrt å få skipet tilbake under seil. Da trer dagens regelverk inn, og da blir det som å bygge nytt, altså fort 150 millioner kroner, sier Grundekjøn.