AGDER: Dermed blir Vest-Agder Arbeiderpartis årsmøte i Kvinesdal også arena for debatt om den store innvandringssaken som har skapt store overskrifter og sterkt engasjement de siste ukene. Fra før har fylkeslag som Oslo og Hordaland krevd at regjeringen snur, mens Aust-Agder støtter regjeringens linje.

— Når statsråd Hanne Bjurstrøm er ferdig med sin tale i ettermiddag, går jeg på talerstolen og fremmer et forslag om at alle hjemsendelsene må stilles i bero. Enten må barna få vurdert sakene på nytt, eller vi må vente til stortingsmeldingen om barn kommer, sier leder i Vest-Agder AUF, Emma Martinovic til fvn.no

Håper på snuoperasjon

Hun håper det blir så mye debatt om saken at et flertall i Vest-Agder APtil slutt vil støtte AUF og sende klar beskjed til regjeringen.

— Håper ja, men tror ikke. Sannsynligheten er nok stor at moderpartiet ikke ønsker denne debatten noe særlig. Mulig det har med partilojalitet å gjøre, og fylkesleder Linda Verdal har jo vært klar i sin støtte til regjeringen. Dessverre følger nok mange henne, sier Martinovic.

Kristiansand AUFs Jannike Arnesen sier det er viktig å reise debatten også i Vest-Agder - og hun håper på støtte, selv om hun nok innerst inne tror saken er tapt i Vest-Agder.

Emma Martinovic mener det handler om Aps troverdighet som et parti som alltid har kjempet for de svakeste og for menneskerettighetene.

- Se barna

— I denne saken setter regjeringen til side de fleste humane hensyn. Vi i AUF ber Stoltenberg og regjeringen se barna. De rykkes opp med rot. De er født og har all sin omgangskrets i Norge, mange av dem. De må få bli, sier Martinovic.

Asylbarna kan bli den mest tempererte debatten på et fylkesårsmøte der det ligger 31 politiske forslag til behandling. De fleste er uten politisk konflikt. Det dreier seg mye om de store landsdelssakene for eksempel infrastruktur, å sikre UIA mer midler, om bedre rammevilkår for Agder-industrien, om statlige midler til kulturhusdriften i Buen i Mandal.

— Jeg håper det blir en debatt som kan flytte fylkespartiet over på en mer human linje i denne saken, men sannsynligvis vil nok mange forsøke å roe saken helt ned, dessverre, sier Martinovic.

— Vi må fortsette å presse. Når mange nok engasjerer seg og sier fra, må til slutt regjeringen endre kurs, sier Martinovic.