BIRKENES: — Vi søkte om Bulyst-midler i fjor også, men da fikk vi ikke. Og vi hadde vel fått en forståelse av at det ikke ble noe i år heller. Så da telefonen om pengene kom på fredag, ble jeg kjempeglad!

Dette sa en gledesstrålende Eva Aabel Retterholt i går, da hun fikk en stor sjekk på 600.000 kroner i hendene. Sjekken ble overrakt av politisk rådgiver i Kommunal- og regionaldepartementet Anja Hjelseth.

Eva er leder for Neste Skritt, en underavdeling av Vegusdal Ve og Vel. Vegusdal og det gamle kommunesenteret Engesland ble for noen år siden med i det såkalte LISA-prosjektet, "Landsbygdutvikling i Skandinavia", sammen med Herefoss, Hægeland og Kilen pluss bygder i Sverige og Danmark. Det hele ble ledet av Arild Tveide fra Birkenes. Mange kreative planer kom på bordet etter hvert, og i en entusiasmebølge for bygda er både bensinpumpa og nærbutikken reddet.

Pumpa ble i 2008 overtatt av det nystartede selskapet Engesland Drivstoff med et femtitalls aksjonærer. To år etter kom en kortterminal på plass så man kan fylle drivstoff hele døgnet. I fjor høst var det tid for enda en redningsaksjon da butikken sto i fare for å stenge. Men 400.000 i aksjer og 113.000 i gaver sikret fortsatt drift. Og en ny og entusiastisk driver er på plass.

Planer om Engeslandtunet

Men det stopper ikke med det. Nå er det snakk om prosjektet Engeslandtunet, som i første omgang gjelder bygging av et aktivitetsbygg i sentrum. Her kan det bli snakk om alt fra kafé til bibliotek og boliger for unge og eldre. Med på sikt kanskje både ballplass og svømmebasseng på utsiden. En person bosatt i Oslo og med en sentral tomt på Engesland er villig til å selge til formålet.

— Mye av grunnen til at Engesland får disse midlene, er den store entusiasmen innbyggerne har vist, sa en imponert Anja Hjelseth. Mens prosjektleder for stedsutvikling i Aust-Agder Kari Huvestad la til at midlene forutsetter en lokal egenandel av samme størrelse.

— Bygdefolket har virkelig tatt fatt i eget sted med stort engasjement, sa ordfører Arild Windsland og la til at planene nå skal inn i kommuneplanarbeidet.

Flekkefjord, Farsund og Evje

Også Frode Johannessen fra Flekkefjord var bare smil i går. Smaabyprosjektet, som han er leder for, får 1,62 millioner i Bulyst-midler. Hovedmålet er å gi byens borgere og tilreisende en unik opplevelse av småbyen Flekkefjord gjennom handel, servering, arrangementer og turistfyrtårn.

Farsund får 550.000 til en tverrkulturell møteplass for ungdom mellom 16 og 19 år. Dette skal være et sted der de unge blir aktivisert og kan bidra til byutvikling. Ungdomsleder Torrey Skeibrok takket på vegne av kommunen.

I tillegg får Evje og Hornnes 400.000 i midler til etablering av et infotek, med moderne bibliotekfunksjoner, digitale oppslagstavler og sentrale møtearenaer. Særlig satses det på innvandrere og ungdom.