Tine Sundtoft ble presentert som miljøvernminister på Slottsplassen i ettermiddag. Foto: Kjetil Reite

OSLO: — Prosessindustrien på Sørlandet er et eksempel på miljøvennlig omlegging av industrien. Fra å være truet av nedleggelse er bedriftene nå i verdenstoppen og bruker langt mindre energi enn før, sa Sundtoft.

Hun mener dette er et forbilde for omlegging til mer klimavennlig teknologi.

Da hun overtok sjefstolen fikk hun også spørsmål om hvorfor så få visste hvem hun var.

— Det sier kanskje også noe om at journalistene i Oslo ikke beveger seg nok utenfor Akersgata, sa Sundtoft, og fortalte om sin egen bakgrunn.

— Er du en fighter? ble hun spurt.

— Jeg håper andre vil beskrive meg som det, og tror nok selv at jeg er det, svarte Sundtoft.

- Telefonen fra Erna kom overraskende på meg

Hun ville ikke komme med noen programerklæring første dag i den nye jobben.

— Jeg fikk telefon fra Erna torsdag kveld, og måtte ta noen runder med familien før jeg bestemte meg for å stille. Det kom veldig overraskende på meg, sier Tine Sundtoft, fersk klima- og miljøvernminister i Erna Solbergs regjering.

Fædrelandsvennen møtte Sundtoft på Slottsplassen like etter at den nye regjeringen ble presentert.

— Jeg er veldig spent, sier Sundtoft og forteller samtidig at hun er klar over forventningene landsdelen har til denne som representant fra Sørlandet.

Enstemmig i familierådet

Tine Sundtoft fikk full støtte fra familien da Erna Solberg ville ha henne som miljøvernminister.

Hun fikk telefon fra Solberg torsdag forrige uke med spørsmål om hun ville være med i regjering.

— Jeg trengte litt betenkningstid før jeg bestemte meg, og måtte diskutere det med familien, sier hun.

Tine Sundtoft er gift med John Ånon Jonassen. Sammen har de barna Jon (12) og Lasse (14). De to guttene klarte å presse seg fram til sin mor for å gi blomster og klem da hun kom ut fra slottet på tirsdag.

— Dette er veldig spennende. Vi gleder oss, sier ektemannen.

(Les mer under bildet)

GRATULASJON: Sønnene Jon (i gult) og Lasse klarte å trenge seg fram for å gratulere sin mor etter at hun ble utnevnt til miljøvernminister. Foto: Kjetil Reite

Han sier de alle diskuterte tilbudet fra Erna Solberg, men at de raskt ble enige.— Det ble enstemmig i familierådet, sier John Ånon Jonassen.

Tine Sundtoft har til nå jobbet som fylkesrådmann i Vest-Agder og bor i Lillesand. Nå blir hun pendler.

— Jeg kommer ikke til å flytte fra Lillesand, forsikrer hun.

Råd fra Solhjell

Fylkesrådmannen i Vest-Agder har blitt møtt med kritkk fra folk som mener hun mangler erfaring fra Stortinget. Sundtoft tror ikke det vil påvirke hennes mulighet til å gjøre en god jobb.

— Jeg har god erfaring fra både politikk og samfunnsplanlegging og tror derfor jeg kan gjøre en god jobb. Jeg skal være den i regjeringen som jobber for klima og miljø, sier Sundtoft.

Hun får følgende råd av avtroppende miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV):

— Jeg vil oppfordre henne til å ta på seg boksehanskene med det samme, for dette kommer til å bli beintøft. Hun kommer til å måtte kjempe hardt mot andre departementer, sier Bård Vegar Solhjell til Fædrelandsvennen.

Han hadde sin siste dag som miljøvernminister onsdag. I ettermiddag overlot han nøklene til Tine Sundtoft fra Lillesand.

(Les mer under bildet)

Statsrådene på Slottsplassen i formiddag. Foto: Kristin Ellefsen

NedbyggingSelv kjenner ikke Solhjell Tine Sundtoft. Men han frykter at regjeringen hun blir med i vil satse mindre på kollektivtrafikk, bry seg lite om naturvern, tillate motorferdsel i utmark tillate mer bygging i strandsonen.

— De har varslet mer liberale regler for bygging i strandsonen, selv om det ikke har manglet på dispensasjoner. Det er jo spesielt aktuelt for dere på Sørlandet, sier Solhjell.

Den nye regjeringen har også fått kritikk for at de ikke har klima som en av sine viktigste satsingsområder.

— Frp og Høyre er de partiene som tradisjonelt er minst opptatt av miljø. Når vi i tillegg vet at Frp får departementene samferdsel, finans og olje, ser jeg ikke så lyst på dette. Det er alle viktige departementer, sier Solhjell.

Mindre kollektiv

Under de rødgrønne har regjeringen vært villige til å ta i bruk sterke virkemidler for å få folk til å kjøre kollektivt. I Kristiansand ble det nylig innført rushtidsavgift for å få folk over på kollektiv.

Høyre og Frp i Kristiansand vil fjerne denne så snart som mulig.

Solhjell frykter at den nye regjeringen ikke vil satse hardt nok på kollektivtrafikken. Han kommer med denne oppfordringen til Sundtoft:

TRER AV: Bård Vegard Solhjell (SV) på Slottsplassen onsdag formiddag. Han overlater miljøverndepartementet til Tine Sundtoft (H). Foto: Kjetil S. Reite

— Hun må passe på kollektivtrafikken slik at den ikke blir glemt og det blir fullstendig bonansa. I tillegg må hun passe på naturvernet. Det er viktig for mange.

Få til løsninger

Da påtroppende statsminister Erna Solberg introduserte Tine Sundtoft som ny klima- og miljøvernminister sa hun.

— Tine har bakgrunn fra den grønne Høyre-bølgen på 80-tallet. Hun kommer til å være med på befeste klimaforliket i norsk politikk og ta det videre. Hun har bred erfaring fra næringsliv og off forvaltning. Det vil være en styrke for regjeringens klimaarbeid. Hun kommer til å jobbe med å få til løsninger fremfor å tenke virkemidler, sa påtroppende statsminister Erna Solberg da hun presenterte den nye regjeringen i Stortingets vandrehall klokka 10.00 onsdag formiddag.

Da Sundtoft ble intervjuet av TV2 på vei til sitt første møte med den nye regjeringen sa hun at statstrådjobben er veldig spennende.

— Denne regjeringsplattformen har en veldig ambisiøs klimapolitikk, sa hun før hun hastet inn i møtet med sine nye kolleger.