LILLESAND: — Fisking har lite med flaks å gjøre, for i de store fiskekonkurransene er det alltid de samme som vinner, sier Asgeir Alvestad.

Lillesandsmannen ble berømt, da han 20. juli i år fisket opp verdens nest største hai i Nedstrandfjorden i Rogaland. Fisken, ei håkjerring, veide 1,1 tonn. Verdens største hai, en hvithai på 1,2 tonn, ble fisket opp i Australia i 1959. > For meg er det stas uansett hvor stor fisken er.

Nominert til Gullkroken

Lørdag var Alvestad nominert i to kategorier i Gullkroken, som er norske sportsfiskeres egen prisutdeling. Han var nominert som årets saltvannsfisker og årets artsspesialist.

— Når man er artsspesialist, er man en del av et ganske stort miljø i Norge. Målet er å fange flest mulig arter, forteller 45-åringen, som så langt i livet totalt har fanget 100 forskjellige fiskearter på stang i Norge.

Har fisket 41 arter i Lillesand

Siden juni i år har Alvestad faktisk fisket 41 ulike arter bare innenfor Lillesands kommunegrenser. Om fisken er stor eller liten, spiller ikke så stor rolle. Den minste fisken han har fisket på stang, er en tangkutling på 1,1 gram.

— For meg er det stas uansett hvor stor fisken er. Det handler om å være allsidig. Noen driver kun med havfiske eller fluefiske. Allsidigheten er en drivkraft, påpeker mannen som blant annet har drevet med havfiske, fluefiske og isfiske.

- Ikke flaks

Han har blant annet vunnet NM i havfiske og nordiske mesterskap. Siden han var fem år, da Alvestad fikk sin første fisk, skal han ha innkassert mellom 500 og 600 trofeer.

— Fisking har lite med flaks å gjøre. Man kan ha flaks å få en stor fisk. Men hemmeligheten bak suksess, er å ha kunnskap om biotoper og fiskeområder, riktig utstyr, teknikk og hurtighet.

Målrettet jobbing

Da håkjerringa på 1,1 tonn beit på kroken i Nedstrandfjorden, lå det målrettet arbeid gjennom ett år bak prestasjonen. Fisken ble fanget på 700 meters dyp.

— Vi satset kolossalt for å få håkjerringa. Det tok flere timer å skifte agnet, som måtte sveives opp fra 700 meters dybde. Agnet må skiftes ofte, fordi småhai og slimål spiser det opp, forklarer lillesandsmannen.

— Det var ufattelig gøy å lykkes. Det var nærmest en sjokkopplevelse når håkjerringa ble synlig på overflaten, legger han til. Men rekordfisken medførte ikke bare glede.

— Fiskene vi fisker skal ikke drepes eller spises. Det gikk ikke så bra med håkjerringa, den overlevde ikke. Slike haier kan bli 400-500 år gamle, så de er helt unike. Det er et av dyrene i verden som lever lengst.

Skuffet

Gullkroken deles ut til personer som på ulike måter har utmerket seg innen norsk sportsfiske. Alvestad fikk ingen priser lørdag, selv om han var nominert i to kategorier med totalt tre nominerte i hver kategori.

— Det er en ære i seg selv å bli nominert. Jeg dro hjem litt skuffet, for jeg synes jeg burde fått en pris for å ha fisket verdens nest største hai noensinne med fiskestang, sier Alvestad.