BIRKENES: — Jeg har aldri sett en ulv i sitt rette element. Det var litt av en opplevelse! Den var stor, mellom én og 1,20 meter høy. Jeg var aldri i tvil om at det var en ulv.

Det sier Alf Åge Botn til Fædrelandsvennen. Han bor på Svaland i Birkenes.

Spankulerte rundt

Det var tirsdag morgen og klokka var rundt 08.15, da det dukket opp et dyr rundt 100 meter unna huset til Botn.

Statens naturoppsyn mener dette kan være et ulvespor. Foto: Alf Åge Botn

— Jeg satt i stua og drakk morgenkaffen. Da jeg kikket ut av vinduet, oppover mot Erkleiv, så jeg et dyr som kom gående, forteller 63-åringen, som først lurte på om det var en liten elgkalv han så.- Da den gikk ut på de nypløyde jordene og kom nærmere huset, så jeg konturene bedre. Pelsen var brun og grå, sier Botn.

På nært hold

På det nærmeste skal ulven ha vært 10-15 meter fra huset. Botn forteller at han gikk fra rom til rom i huset og kikket ut av vinduene for å observere den:

— Jeg forsøkte å ta bilder av ulven, men de ble mislykket. Det regnet så mye at kameraet fokuserte mer på regndråpene på vindusruta enn på ulven.

- Er du helt sikker på at det var en ulv du så?

— Jeg har sittet i ulvegården i Langedrag Naturpark og sett ulver på nært hold gjennom en time, sier jegeren som har drevet med elg- og hjortejakt i 40 år.

- Kunne skutt ulven

- Vurderte du å skyte ulven tirsdag?

— Det kunne jeg ha gjort, men jeg må innrømme at det der og da ikke var mitt største ønske, sier jegeren.

Alf Åge Botn har dokumentert flere bilder av spor etter det som kan være ulv. Foto: Alf Åge Botn

Botn synes det generelt er stas med ulv, samtidig som han ser at den skaper problemer for beitedyr.— Jeg har sympati med begge sider i denne saken. Vi trenger ikke for mange ulver, men vi trenger heller ikke å utrydde dem, påpeker han.

- Tror det er ulv

Botn tok kontakt med Statens naturoppsyn i etterkant av opplevelsen. Han ble bedt om å ta bilder av de angivelige ulvesporene. Jon Erling Skåtan, rovviltansvarlig i Statens Naturoppsyn i Agder og Rogaland, har vurdert bildene.

— Dette er et bilde av en fremfot, den største foten på hund-dyret. Under potene er det fem tråputer. Den bakerste puten har et innsving, forklarer Skåtan og fortsetter:

— På bildet ser vi et avtrykk som er ni-ti centimeter langt og 8-9 centimeter bredt. Poten er helt åpen mellom tråputene. Det er en slags "x" mellom dem. Tråputene sitter ikke slik på en hund. Jeg kan ikke si at dette ikke er ulvespor.

- Så du tror det er ulvespor?

— Ut fra det Alf Åge Botn har fortalt om ulven, må jeg tro det. Bildet av sporet underbygger at det er ulv, sier Skåtan.