ARENDAL: — Jeg hadde forventet at regjeringen i disse valgkamptider hadde hatt med seg midler til noen av de tiltakene de visste ville bli foreslått i rapporten fra Sørlandsutvalget, men de kom ikke med en eneste krone. Jeg er skuffet over at ingen av statsrådene kom med konkrete løfter. Det er symptomatisk for regjeringen at Sørlandet blir glemt når næringsmister Trond Giske ikke en gang hadde med seg et par millioner kroner til Vitensenteret i Arendal, som er det eneste i landet uten støtte på statsbudsjettet, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Fredag la Sørlandsutvalget fram sin rapport med forslag til 19 store og små tiltak for til sammen 490 millioner kroner. Trond Giske og kommunalminister Liv Signe Navarsete lovpriste forslagene, men ingen av dem ga noen løfter eller pengegaver.

Valgkampsnakk

— Det var for mye generell valgkampsnakk om egen politikk. De gikk ikke konkret inn i rapporten og sa hva de planlegger å støtte og følge opp, sier en skuffet direktør for Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, Anita Dietrichson. Men både hun og Ropstad roser utvalgets arbeid.- Rapporten peker på muligheter og utfordringer, og de har vært gode til å peke på konkrete tiltak, sier Dietrichson.

— I utgangspunktet var jeg kritisk til at ingen fra det politiske miljøet var med i Sørlandsutvalget. Men jeg kjenner meg veldig igjen i det de har foreslått. Det er veldig gode forslag som landsdelen kan ta fatt i og løfte i flokk. Viktigst er nok forslagene knyttet til forskning og samferdsel, sier Ropstad.

Sier Ap vil støtte

— Jeg liker at rapporten tegner et bilde av mulighetene til Sørlandet, og at den visker bort problemfokuset og viser handlingsmulighetene for løsninger. Dette er noe av den beste beskrivelsen av Sørlandet på mange år, sier Giske.

— Det som kanskje står nærmest til å bli realisert raskt er forslagene om satsing på forskning, utdanning og Sørlandslab, for kompetanse kan fort bli en flaskehals for veksten i næringslivet. Derfor haster disse tiltakene mest. Så vi i Ap vil foreslå å få med satsing på de områdene på statsbudsjettet for 2014, men firefeltsvei tar litt lengre tid, sier Giske til Fædrelandsvennen.

Grimstad med nøkkelrolle

De viktigste forslagene i rapporten fra Sørlandsutvalget handler om satsing i Grimstad.

— Dette er en anerkjennelse av at det er Grimstad som står for mye av de studiene og den forskningen som landsdelen framover skal leve av. Grimstad har en viktig posisjon. Men det forbauser meg at utvalget er så lite offensive at de ikke vil bruke en kystjernbane i regionforstørringen, sier grimstadordfører Hans Antonsen.

Han mener de to viktigste tingene ved rapporten til Sørlandsutvalget er satsingen på kunnskapsbasert næring og at utvalget vil få til en regionforstørring slik at befolkningen i grisgrendte strøk kan pendle til arbeid i sentrale strøk.

— Men vi er vant til at det ikke kommer penger fra sentrale politikere i Oslo, sier Antonsen.

Samlet liste over samtlige forslag til tiltak fins på www.fvn.no

- Mangler likestilling

— Jeg skjønner at utvalget har fått mandat med fokus på utvikling av landsdelen på næringslivsområdet. Men det som handler om levekår og likestilling er helt borte både i analysen og tiltaksdelen. De har bare et par-tre linjer om likestilling, og sier at det er den smale næringsstrukturen som gjør at vi ikke har høyere sysselsetting blant kvinner. Da synes jeg utvalget er utydelig på hvordan de skal få en bedring når de bare satser på mer av det samme, sier Randi Øverland , kvinnepolitisk kontakt i Kristiansand Ap.

— I rapporten står det ikke ett ord om kvinner og uføre og heller ikke om deltidsstillinger. Det er å feie under teppet noe som det må gjøres noe med hvis næringslivet skal få arbeidstakere og utvikling. Hvis ikke vi får brukt reservearbeidskraften, må Sørlandet importere alt, sier Øverland.