FULLT SORTIMENT: Maud Danielsson fra Randesund tar ofte en søndagstur til Kiwi Hamresanden for å handle. Denne gangen var det Grandiosa, chips og grønnsaker hun trengte. – Det er jo eneste plassen med godt utvalg på søndager, sier hun. Foto: Mats Johannesen
SØNDAGSÅPENT: Kiwi på Hamresanden får holde åpent på søndager fordi butikken, takket være stranda og campingplassen like ved, har fått status som «typisk turiststed». Foto: Mats Johannesen
SØNDAGSÅPENT: Kiwi på Hamresanden får holde åpent på søndager fordi butikken, takket være stranda og campingplassen like ved, har fått status som «typisk turiststed». Foto: Mats Johannesen

KRISTIANSAND: – Det er flott å ha et godt tilbud på søndager også. Her får vi alt vi trenger, sier Connie Sandbo fra Tveit.

Fædrelandsvennen treffer henne mens hun holder på å fylle handlekurven på Kiwi Hamresanden søndag kveld. Den nevnte Kiwi-butikken er den eneste med over hundre kvadratmeter som har søndagsåpent. Men det ønsker Hans Otto Lund, gruppeleder i Høyre, å gjøre noe med.

POSITIV: Hans Otto Lund (H) ønsker søndagsåpne dagligvarebutikker i Kristiansand. Foto: Grytting, Jan

– Kristiansand bør definitivt søke om å bli definert som et «typisk turiststed» slik at alle dagligvarebutikker selv kan avgjøre om de ønsker å holde åpent på søndager, sier Hans Otto Lund, gruppeleder i Høyre, til Fædrelandsvennen.Ifølge dagens lovverk er det kun kiosker og dagligvarebutikker på maksimalt hundre kvadratmeter som får ha åpent på søndager. Bensinstasjoner er også unntatt forbudet. Men et smutthull gjør at man kan søke Fylkesmannen om å bli definert som et «typisk turiststed», og dermed få lov til å ha hele butikken åpen på søndager.

Søndagen best

Kiwi på Hamresanden har fått status som et «typisk turiststed». Høvåg, Knaben, Spangereid, Gjeving og Hovden er andre steder som har det. Evje og Hornnes, Søgne og Valle er de tre eneste hele kommunene i Agder som har en slik status.

– Søndagen er viktig for oss. Det er den dagen i uka med mest folk og best omsetning, sier Glenn Vik, butikksjef på Kiwi Hamresanden.

Butikken har vært søndagsåpen i åtte år. Butikksjefen forteller at de fleste handler småting som de har glemt ved forrige besøk.

– Det er langt til en alternativ, søndagsåpen dagligvarebutikk. Vi har mest bade— og campinggjester som kunder, men lokalbefolkningen kommer også på søndager. Det har nok blitt en vanesak for dem, sier Vik.

Unngår loven

Hans Otto Lund mener det blir forskjellsbehandling å la enkelte butikker holde søndagsåpent.

– Vi har allerede én søndagsåpen butikk på Hamresanden. De får et konkurransefortrinn sammenliknet med andre butikker. Derfor synes jeg alle skal få lov å konkurrere på lik linje, sier Lund.

INTERPELLASJON: Vidar Kleppe oppfordret Høyre til å søke om å bli «typisk turiststed». Foto: Torstein Øen

I dag har flere butikker bygget en liten søndagsbutikk, som er skilt ut fra hovedbutikken, for å gå rundt regelverket.– En slik status for hele Kristiansand kommune vil også bekrefte at Kristiansand er et typisk turiststed, noe som er en selvfølge, sier Lund.

Det var en interpellasjon fra Demokratenes Vidar Kleppe som gjorde Lund oppmerksom på at det er mulig å søke om en slik status. I interpellasjonen påpeker Kleppe at både Bergen og Oslo søker om en slik status, og dermed mulighet til å ha søndagsåpne butikker. Også Trondheim har varslet at de vil søke.

– Jeg mener vi må legge til rette for at de som ønsker å holde åpent på søndager får lov til det. Det skal selvsagt ikke være tvang, men en mulighet, sier Kleppe.

– Må vurderes

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) sier til Fædrelandsvennen at han ikke har tatt stilling til Kleppes interpellasjon om å søke.

– Jeg må tenke mer på hva som ligger i det. Dette har jeg ikke tatt stilling til, sier Grundekjøn.

MÅ VURDERE: Ordfører Arvid Grundekjøn (H) har ikke tatt stilling til saken. Foto: Tore Andre Baardsen

– Hva synes du om å la butikkene holde åpent på søndager? – Det har jeg ingen kommentar til.

– Bør gjelde hele Sørlandet

Roy Michaelsen i Butikkutvikling Sør mener dagligvarebutikkene selv bør få bestemme om de vil ha åpent på søndager.

– Jeg synes hele Sørlandet burde få en slik status. Det er takket være turistene at vi kan ha et så stort utvalg av dagligvarebutikker her nede, sier Roy Michaelsen.

Han driver Butikkutvikling Sør, og har hjulpet flere butikker på Sørlandet med å få status som «typisk turiststed». Michaelsen synes det er bra at Kristiansand ønsker å søke om statusen for hele kommunen.

– I utgangspunktet er jeg uenig i loven som forbyr butikker å ha åpent på søndager. Danmark har i mange år hatt en regel som sier at kun butikker med mindre enn 20 millioner i årlig omsetning får ha søndagsåpent. Det synes jeg er rettferdig, og gir nærbutikkene et konkurransefortrinn, sier Michaelsen.

EKSPERT: Roy Michaelsen i Butikkutvikling Sør har hjulpet flere butikker med å få status som «typisk turiststed». 

Vanskelig arbeidDanmark har for øvrig fjernet forbudet, slik at alle dagligvarebutikker får ha søndagsåpent. Michaelsen sier at det i utgangspunktet skal dokumenteres at minst halvparten av omsetningen kommer fra turister for å få godkjent søndagsåpning.

– Jeg har selv vært med i prosessen med å søke om slike statuser for blant annet Valle og Spangereid. Dokumentasjonsarbeidet er veldig vanskelig, sier Michaelsen.

Han tror det blir vanskelig for Kristiansand å oppnå status som «typisk turiststed».

– Men hvis de klarer det, noe jeg håper de gjør, så kommer garantert Mandal, Lyngdal og de andre turistbyene etter, sier Michaelsen.