FARSUND: — Vi har ingen hast, sier de 70 og 80 år gamle eierne av strandeiendommen til 15,9 millioner kroner i Farsund.

John og Merethe Østerberg har fått merke at fritidseiendomsmarkedet på Sørlandet ikke er helt som i de beste årene. I 45 år har de hatt fritidsbolig i Suttevik i Farsund. Det tidligere gårdsbruket ligger i vannkanten ved utløpet til fjorden Framvarden.

— Det er flott utsikt og lang strandlinje, sier Merethe Østerberg. Hun og ektemannen John Østerberg la ut eiendommen for salg i begynnelsen av september 2010 med prisantydning på 15,9 millioner kroner.

Siden har det vært stille. Noen har vært interessert, men seriøse bud har de ikke fått. Slik er det for mange som sitter med strandperler i landsdelen.

Stor nedgang

Til tross for det gode været har det i år ikke blitt solgt noen fritidseiendommer som er i nærheten av denne prisklassen i Vest-Agder.

Sørlandet utmerker seg negativt med et betydelig lavere volum enn tidligere år, ifølge analyse fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening om hyttesalget i juli. I for eksempel Risør har antall solgte hytter falt 67 prosent til syv. I Lillesand har antall solgte falt fra 18 til fire. Salget er også halvert i Mandal — fra 29 til 14 hytter.

Ekteparet har så mye fint å si om eiendommen. Bygningsmassen er på 549 kvadratmeter, og består av et hovedhus og gjestebolig med tre separate enheter med bad og minikjøkken til hver enhet. Her er også to båthus og garasje. Tomten er på 492.000 kvadratmeter, og har innregulert fem hyttetomter.

- For dyrt

Nå innser de imidlertid at prisen kanskje er for stiv. I løpet av tre år har de ikke fått noen bud i nærheten av antydningen.

— Prisantydningen er nok for høy. Foran neste sommer må vi nok sette ned prisen. Kanskje må vi også finne en megler som er mer vant til å selge eiendommer i den prisklassen. Det er jo en begrenset målgruppe, sier John Østerberg.

Eiendommen ligger ute gjennom Farundsadvokatene som for øyeblikket kun har denne eiendommen for salg.

— Vi har virkelig vært glad i å være på stedet. Det er flott å bade der. Det blir fort varmt vann, og vi har kanskje sett tre brennmaneter der på de 45 årene, påpeker ekteparet. De sier det er stille og fredelig og kun en kort båttur inn til Farsund.

— Men nå er vi 150 år til sammen, og har ikke mulighet til å holde det så godt lenger, sier Merethe Østerberg.

Tar ofte tid

Ifølge eiendomsmegler Gustav Sædberg er det kun solgt to fritidseiendommer til over 10 millioner kroner på Sørlandet, en i Grimstad en i Tvedestrand.

— Jeg vil ikke kommentere andres objekter. Vi har også dyre eiendommer som har ligget lenge for salg. I disse prisklassene er kjøperne veldig selektive. De har tid til å lete etter fritidsboliger som har akkurat de kvalitetene de er på jakt etter, sier den erfarne fritidsmegleren. Samtidig påpeker han at også utbudet er begrenset, og at det er svært sjeldent at selgerne er nødt til å selge.

Gustav Sædberg har selv sju fritidseiendommer til over 10 millioner for salg. Blant dem er Bergsøya i Blindleia med en prisantydning på 35 millioner kroner.