— Det er uhørt det som har skjedd med Imtech i Vennesla, hvor fem rørleggere ikke får dagpenger fordi Nav mener de skulle vært oppsagt i stedet for permittert. Hvis ikke Nav innser det ekskluderende arbeidslivet som statsetaten nå er med på å skape, bryter jeg samarbeidet med dem, sier Sandvik, som er daglig leder i KEAS AS, også kjent som Kristiansand Elektro.

Han har snakket med flere andre aktører i næringslivet som vurderer å gjøre det samme.

Keas har tømrere, rørleggere, elektrikere taktekkere og flere faggrupper i staben. De siste ti årene har Sandvik vært en viktig aktør for å få flere mennesker ut i arbeid, gjennom avtalen om inkluderende arbeidsliv.

Har inkludert mange

— Det begynte med én som noen vil hevde har feil hudfarge. Vi tok ham inn. Han er her ennå og gjør en fantastisk jobb. På de ti årene har vi greid å inkludere 10-12 stykker, og det har vært fantastisk å samarbeide med Nav, sier Sandvik.

Han sier enkelte ansatte i Nav skulle gullforgylles, og snakker om et unikt samarbeid for å få mennesker som sliter, ut i fast jobb. For samfunnet er det gull at mennesker går fra trygd til lønnet arbeid, mener Sandvik, som likevel vektlegger de menneskelige sidene sterkest

— Det er utrolig hvordan et menneske forandrer seg når det blir inkludert og får oppgaver. Men det kan ikke være sånn at Nav kommer og ber oss hjelpe, mens det blir nei så fort vi i næringslivet sliter litt og ber Nav trå til for å holde folk i arbeid. Nav må gå foran med et godt eksempel. Å holde folk innenfor arbeidslivet er helt avgjørende. Da må heller permitteringsreglene endres, sier han.

- Nav skaper egoisme

Sandvik synes det er forferdelig at Imtech i Vennesla ikke blir trodd når daglig leder Steinar Holbæk forfekter at han skal greie å finne jobb til de permitterte rørleggerne om noen måneder.

— Nav vil heller ha oppsigelser og arbeidsledighet. Nav presser dermed fram et kaldt, egoistisk arbeidsliv. Få bedrifter har råd til å la folk gå på full lønn uten noe å gjøre i en oppsigelsestid. Konsekvensen blir at vi må si opp for sikkerhets skyld når nedgang truer. Permisjonsordningen har vært god å ha, for den har sikret kompetanse og sikret folk arbeid, sier Sandvik.

Sandvik ledet Bedriftsforbundet på Agder i flere år, og sier permittering aldri var et problem før. I fjor ble Nav strengere. Etterpå kom runden hvor LO og NHO krevde endring, og regjeringen ba Nav endre kurs.

— Nå er Nav i gang igjen. De er opptatt av riktig konto i stedet for å se hva dette fører til. De må endre kurs straks, sier Eivind Sandvik.

- Frivillig

— FrivilligNav-direktør i Vest-Agder, Elisabeth Blørstad, minner om at Nav Forvaltning mener regelverket er fulgt i forhold til permisjonssaken i Vennesla. Om Sandviks utspill, sier hun:

— Vi stiller opp med virkemidler og inngår frivillige IA-avtaler med bedrifter. Dette fungerer godt, og det er bedriften som må velge om den vil være med eller ikke.

- Stor forståelse

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) uttrykker stor forståelse for de fem permitterte rørleggerne i Vennesla.

—  Jeg kjenner ikke denne konkrete saken og kan ikke gå nærmere inn på den. Etter det jeg leser er også avgjørelsen klaget inn. Men jeg har stor forståelse for de ansatte og bedriften som har en tøff tid nå, sier han til Fædrelandsvennen.

Eriksson opplyser at han i slutten av januar skal ha et møte med LO og NHO om permitteringsreglene.

— Det er en mulighet til å diskutere hvordan partene opplever håndhevingen av regelverket også sett i lys av den runden som ble gått med NAV i fjor, sier han.

Stortingsrepresentant fra Vest-Agder, Odd Omland, (Ap) mener regjeringen må rydde opp så fort som mulig, og at det ikke må bli slik at nytolkning av permitteringsreglene fører til økt antall oppsigelser.