Viggo Lücherath

KRISTIANSAND: — Vårt danske søsterparti ligger med brukket rygg etter å ha samarbeidet med sosialdemokratene. Det samme truer KrF. Vi kan bli radert ut, sier Lütcherath, og smeller til:

— Det er en dødslinje for oss å gå til venstre.

Det er på høyresiden vi finner respekt for kristendommens plass i det norske samfunnet. På venstresiden ønsker de å radere den ut.

Partiledelsen ville stå på KrFs politikk og først si noe om linjevalg på landsmøtet neste vår. På landsstyret i helga ble det imidlertid stor enighet om at valget må tas på landsstyrets samling første helga i november. Der vil avgjørelsen i realiteten falle.

Les også:

Kristendommens plass

Viggo Lücherath

— Der må partiet si klart at vi vil støtte en sentrumsregjering eller en regjering til høyre. Det er på høyresiden vi finner respekt for kristendommens plass i det norske samfunnet. På venstresiden ønsker de å radere den ut, sier Lütcherath.Forrige uke viste målinger i TV2 og Klassekampen at KrF ligger under sperregrensen på fire prosent. Søndag kom en måling i VG som viste 7,1 prosent oppslutning.

Lütcherath, som leder et av KrFs aller største lokallag, er litt overrasket over den siste målingen og mener tendensen til KrF vil fortsette nedover hvis ikke partiet klart og tydelig sier ja til samarbeid mot Høyre.

Bransdal vil vente

I Vennesla er Torhild Bransdal ordfører i en av landets sterkeste KrF-kommuner. Hun er lett hoderystende til Lütcheraths utspill.

Ordfører Torhild Bransdal (KrF), Vennesla. Foto: Kjetil Reite

— Jeg noterer at enkelte har behov for å være veldig bastante veldig tidlig. For meg er det avgjørende hvor KrF får igjen mest på sosial rettferdighet og menneskeverd. Da kan jeg samarbeide begge veier. Politikkens innhold er avgjørende, og derfor synes jeg vi skal vente med dette litt til, sier hun.Bransdal sier hun har samarbeidet begge veier i politikken, med gode erfaringer. Nå samarbeider hun med Ap i Vennesla og mener det gir gode politiske resultater med fokus på å sette de svakeste først.

Les også:

— Solidaritetstanken, er ikke den større på venstresiden, Lütcherath?

— Nei. Miljøpartiet De Grønne har en meget liberal ruspolitikk, SV vil boikotte Israel og både SV og Ap har et syn på familien, friskoler, den enkeltes rettigheter og kristendommens plass i samfunnet, som ikke er forenlig med KrF-samarbeid, slik jeg ser det, svarer Lütcherath.

Han mener Høyre er mulig å snakke med om uhjelp og bistandspolitikk og at Frp vet at de må lytte.

— De siste årene har vist det. KrF har fått mye igjennom med dagens regjering, sier han.

Ungdomsstøtte

Lütcherath får veivalg-støtte av Tove Welle Haugland. Hun sitter i sentralstyret i KrFU for Vest-Agder. Ungdomspartiet skal ha landsmøte neste helg, og vil der avklare sitt syn. Styret har allerede åpnet for å samarbeide til høyre.

Les også:

— Jeg tror ikke KrF vil gå under sperregrensen, uansett, men velgerne fortjener at vi avklarer Jonas eller Erna tidlig. Jeg vet partiledelsen vil vente. Vi bør likevel si klart fra allerede i høst at en stemme til oss er en stemme til ei sentrum/høyre-regjering med Erna som statsminister, sier Welle Haugland.

KrFs første nestleder Dagrun Eriksen formidler via sin kommunikasjonsrådgiver at hun ikke ønsker å kommentere spørsmålet om retning for KrF nå

Grøvan lukker døra for Ap

— Vi bør gå til valg på et regjeringsalternativ med Høyre og Venstre, sier stortingsrepresentant Hans Fr. Grøvan fra Vest-Agder.

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF). Foto: Tone Sandberg

Grøvan er glad for at avgjørelsen skal tas allerede i november, og han sier det for ham er et ganske enkelt valg.— Høyre og Venstre er våre foretrukne samarbeidspartier. Vi må si klart og tydelig at vi ønsker en regjering av våre tre partier med Erna Solberg som statsminister.

— Frp da?

— Vi må få til en avtale med dem, men det er unaturlig å gå inn i regjering sammen med Frp.

— Hva med dagens situasjon?

Les også:

— Vi har fått mye KrF-politikk til gjennom samarbeidsavtalen, men jeg vil ikke gå til valg på en ny slik avtale. Vi må gå til valg på at vi vil i regjering med Venstre og Høyre, sier Grøvan.

Samtidig sier han at partiet må sikre seg handlingsrom til å håndtere situasjonen når valgresultatet er kjent i september neste år.