— Normalt burde vi hatt mellom halvannet og to tonn lokalt fanget levende torsk, men vi klarte ikke å få tak i mer enn ett tonn til lille julaften. Vi har imidlertid sikret oss god erstatning i form av ferskskåret torsk som er tatt 50-60 nautiske mil utenfor Lindesnes, sier daglig leder Reidar Fredriksen ved Fiskeeksperten Reinhartsen.

De 1000 kilo med levende torsk som fiskeforhandleren i Kristiansand klarte å få tak i kom fra lokale fiskere i Lillesand, Høvåg og Flekkerøy.

— Dette er et prakteksemplar. Én skive fra denne ruggen er nok til to personer, sier Reidar Fredriksen entusiastisk viser fram en dypvanns- eller revtorsk på 17 kilo. Denne kom inn til Reinhartsen levende på lille julaften fra en lokal fisker.

Satte sjøbein

Til tross for at det mer eller mindre har blåst fra stiv kuling til full storm i ti dager, tror Fredriksen at alle som ønsker det skal få torsk til jul. Noen må imidlertid ta til takke med ferskskåret fisk.

— Mannskapet om bord på fiskebåten som stakk til havs i skikkelig ruskevær gjorde en formidabel innsats for å redde mange sørlendingers julemiddag, sier Reidar Fredriksen.

Liten tilgang på fisk gir også høyere kilopris. De som var tidlig ute med bestillingene av levende torsk hos Reinhartsen, måtte i år ut med 200 kroner kiloen for helvekt.

For dem som tar til takke med frossen torsk kan julemiddagen bli vesentlig rimeligere. De som fryser ned fisken selv bør ifølge Reidar Fredriksen sørge for å pakke fisken flatt, slik at nedfrysingstiden blir minst mulig.

Færre sørlendinger ser ut til å velge torsk på julaften, men flere har det på menyen en gang i løpet av jula. Foto: Kjartan Bjelland

Årets travleste

På ettermiddag og kveld lille julaften arbeidet 15 mann ved Fiskeeksperten Reinhartsen på spreng med å slakte, skjære og levere ut fisk. Normalt er det bare på julaften at arbeidsstokken har mer å gjøre, men i år ble på grunn av sene leveringer ekstra stress dagen før dagen.

— For noen tiår tilbake hadde vi mindre å gjøre med juletorsken, da nesten alle hentet fisken hel. I år var det imidlertid bare én kunde som ønsket å skjære opp fisken sin selv, sier Reidar Fredriksen.

Sørlandsk julemat

— Torsk som julemiddag er en sørlandsk tradisjon. Selv om det nå ser ut til å være færre som har torsk på julaften enn tidligere, tror jeg andelen som har dette på menyen i dagene fra lille julaften til 2. juledag er økende, sier Reidar Fredriksen.

Daglig leder hos Fiskeeksperten Reinhartsen anslår at mellom fem og ti prosent av sørlendingene spiser torsk på julaften, og at mellom 20 og 25 prosent har det på menyen en av juledagene.

— Selv skal vi ha hummer på julaften, men det henger sammen med at det er noen av de yngre gjestene som ikke er så glade i torsk. Personlig foretrekker jeg torsk på julaften, sier Reidar Fredriksen.