KRISTIANSAND: Redaktør Oddmund Harsvik mener konkurransen fra Folk er Folk truer gatemagasinets eksistens.

– Når selgerne av gatemagasinet Klar står skulder ved skulder med selgerne av Folk er Folk på gatehjørner og kjøpesentre, blir det for mye for selv de mest velmenende og gavmilde av oss. Jeg har selv tatt meg i å gå omveier for å slippe å avvise noen av de mange som ber om hjelp, sier Oddmund Harsvik.

Lederen av Stiftelsen Klar og redaktør av gatemagasinet med samme navn, er sterkt kritisk til at organisasjonen Folk er Folk har valgt å etablere et jobbtilbud etter samme modell og i konkurranse med gatemagasinselgerne. Han understreker at han selv har og fortsatt vil kjempe for at tiggere og romfolk skal behandles med respekt, men mener det bare blir uverdig å sette svake grupper opp mot hverandre. Oddmund Harsvik har kontaktet organisasjonen Folk er Folk for å få en dialog, men har så langt ikke fått noe svar.

Opplaget halvert

Salget av gatemagasinene har gått ned over hele landet, men i Kristiansand er det ekstra ille. Her er opplaget halvert og det samme er antall selgere. Også inntekten fra støttespillere og annonsører har falt dramatisk.

– Vi går nå med underskudd for hver eneste utgivelse av Klar. Hadde det ikke vært for et forholdsvis stort tilskudd fra Kristiansand kommune, måtte vi allerede ha lagt inn årene. Vi skal klare å få ut de 11 planlagte utgivelsene i 2013, men uten økt salg og/eller økonomisk hjelp ville det være slutt, sier Oddmund Harsvik.

Klar-selgerne som er igjen forteller ifølge Harsvik at flere av de andre nå er tilbake og gjør brekk, stjeler og pusher. Mange av de tidligere selgerne hadde ikke krefter eller overskudd til å kjempe med selgerne av Folk er Folk om de beste salgsplassene, sier han.

Styrelederen i Klar-stiftelsen etterlyser et større engasjement og støtte fra både handelsstand og forsikringsbransje. Han viser til at disse også har egeninteresse i å hjelpe rusmisbrukere til skaffer seg penger på ærlig vis fremfor å begå vinningskriminalitet.

Vil hjelpe romfolket

– Jeg sitter ikke med et fasitsvar, men kan godt være med i en gruppe som kan prøve å finne andre inntektsmuligheter for romfolk. Det er i alle fall uheldig at to svake grupper utkonkurrerer hverandre med salg av magasiner, mener Oddmund Harsvik.

Leder av Folk er Folk, Bjønnulv Evenrud, sier de primært ønsker å tilby romfolk ordinært arbeid.

– Vi tar Oddmund Harsviks bekymringer alvorlig, og er enige at selgerne av de to magasinene kan ødelegge for hverandre dersom de står på de samme salgsplassene. Folk er Folk-magasinet vil bestå, men vi vil øke innsatsen for å hjelpe romfolk inn i det ordinære arbeidsmarkedet, sier Bjønnulv Evenrud.

Ønsker samarbeid

Konkret har Folk i Folk bevilget 10.000 kroner til arbeidet som den ortodokse presten Christoforos Schuff driver blant romfolk i Kristiansand. Han har blant annet etablert et eget nettsted som formidler arbeidsoppdrag til vanskeligstilte som et alternativ til å tigge på gata.

– Jeg oppfatter Oddmund Harsvik som svært dialogorientert, og jeg ser jo at det er dramatisk dersom salget til gatemagasinet i Kristiansand over tid er halvert. Det hadde vært fint dersom vi kunne ha fått til et slags samarbeid, slik Folk er Folk har fått med gatemagasinene både i Oslo og Bergen, sier Bjønnulv Evenrud.