LYNGDAL: – Man har tid til det man vil. Å se disse barna smile er den største lønna jeg kan få, sier Vidar Abrahamsen.

Våren 2011 startet han den frivillige organisasjonen "Håp for Alle". Felles for guttene som er på besøk er at de alle kommer fra omgivelser preget av rus og fattigdom. Til daglig er de brukere av det kristne dagsenteret Peeteli i Estland. Om sommeren er derimot senteret stengt. Tanken bak sommercampen på Kvås gamle folkehøgskole er at ungdommene skal slippe å ty til gata.

PÅ HAPPY-CAMP: Guttene, som er mellom 7 og 14 år, kom til Lyngdal lørdag i forrige uke. De blir på campen ut denne uka. Foran f.v.: Nikita Bulavenko (14), Taavi Tonismae (14) og Vidar Abrahamsen (30). Bak f.v.: Kjetil Abrahamsenn (33), Tauri Tonismae (9), og Denis Fomitsev (8). Foto: Martine Haugland

– Jeg vil gjøre noe for barn som ikke har det slik som mine egne har det, sier Vidar.

Han startet å engasjere seg alene i frivillig arbeid for dagsenteret våren 2011. Det tok derimot ikke lang tid før frivilighets-ånden smittet seg over på resten av familien Abrahamsen.

– Da han la fram planene sine en søndagsmiddag i mars for to år siden, trodde vi alle at han var blitt stormannsgal. Hvordan skulle vi som en liten familie redde hele verden? Vi tenkte at det ikke ville nytte, men nå vet jeg at det faktisk gjør det. Vi kan ikke endre hele verden, men vi kan redde verden for de 14 barna som er her, i hvert fall for en uke, sier storebror Kjetil Abrahamsen.

Inkluderer egne barn

Sommercampen arrangeres for andre år på rad, og både venner og familier engasjerer seg. Å inkludere sine egne barn i prosjektet er også viktig for de to barnefedrene.

– Istedenfor at de bare ser verden ut i fra en stue hjemme i Lyngdal eller i Kristiansand, får de et større perspektiv på verden, sier Kjetil.

At prosjektet er tidkrevende for lyngdalsbrødrene er noe de tenker lite på.

– Det føles ikke som noe offer. Å bruke tiden min på noe så meningsfullt gjør at jeg får det bedre i livet mitt, sier Kjetil.

– Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke begynte med dette før, fortsetter Vidar.

Språkopplæring

Ungene har med seg voksne fra dagsenteret I Estland til sommercampen. I løpet av uka har gjengen både vært på aktivitetssenter i Søgne og på båttur i skjærgården. Når det ikke lekes er språkopplæring er en viktig del av konseptet.

– Barna får undervisningstimer i estisk. Det er viktig at de lærer seg til å beherske språket. På den måten er det større sjanse for at de kommer seg gjennom skolen og får seg jobb i fremtiden, sier Vidar.

Fornøyde ungdommer

Taavi Tonismae (14) og lillebror Tauri (9) er blant de estlandske barna som også kommuniserer på engelsk.

– Vi gjør så mange artige aktiviteter, og det er så masse snille folk her. Dessuten er det godt med ferie og å komme seg litt bort fra familie og problemer hjemme, sier Taovi.

– Og så er det gøy å bli klissblaut, fortsetter Tauri, og henviser til vannsklien som er satt opp i hagen.