KRISTIANSAND: — Bakgrunnen for fotoforbudet er hensynet til personvernet. Ingen skal bli fotografert uten tillatelse, sier Arild Rekve, oppvekstdirektør i Kristiansand.

De fremmer nå et forslag til felles ordensregler for skolene i kommunen. Forbudet mot fotografering er et tiltak i kampen mot mobbing og uthenging.

I de nye reglene forbyr også kommunen all mobilbruk i undervisningssammenheng.

— Vi strammer inn når det gjelder mobilbruk. Det forstyrrer undervisningen og det forstyrrer andre elever, sier Arild Rekve.

Felles

Politikerne i oppvekststyret mener en rekke mobbesaker i norsk skole viser at det trengs tydelige regler mot mobilbruk og fotografering på skolene.

De skal nå gå gjennom forslaget til nye regler før de blir sendt ut på høring.

— Jeg synes det er bra at disse reglene er med. Dette er tiltak mot mobbing og for å få orden i timene. Vi skal ha nulltoleranse mot mobbing i Kristiansandsskolen, sier Else Marie Tellefsen (Ap).

Leder i oppvekststyret, Mette Roth (H), er enig i at det trengs tydelige regler både mot mobilbruk og fotografering.

— Man vil aldri kunne klare å fange alt. Men så lenge det er klare regler, viser det og det vil få konsekvenser hvis man gjør noe galt. I dag er det nærmest fritt vilt, sier Roth. Han tar forbehold om at reglene kan få en annen formulering enn de som ligger i forslaget i dag.

Kontrakt

De felles reglene skal gjelde for alle skolene i Kristiansand. Det er bystyret som har bedt om at det kommer felles regler, og kommunen har sett til andre norske byer med felles regler.

— I Bergen rapporterer skolene om at reglene er vellykket siden elevene forplikter seg til noen. Skolen inngår en kontrakt med elevene om at vi skal bry oss og at alle skal inkluderes, sier Mette Roth.

Ifølge de nye reglene skal nemlig elevene være med å motvirke både mobbing, vold, uthengig og utestenging.

Hvis de bryter reglene, kan elevene i svært alvorlige tilfeller bli flyttet fra skolen.

Hovedlinjer

Oppvekststyret kommer trolig til å vedta felles ordensregler for skolene i Kristiansand. Helene Bjerke Fredheim (Frp) er en av dem som mener det er behov for felles reglement.

— I enkelte saker har vi sett at skolene har handlet forskjellig, selv om det gjelder samme type forhold. Det er urettferdig. Derfor er det viktig å ha noen hovedlinjer. Bortsett fra det, må skolene også kunne ha egne regler, sier Fredheim.

Både lærere, foreldre og elever skal uttale seg om forslaget til nye regler før saken skal opp i bystyret.

Støtter forbud

På Oddemarka skole har de allerede regler om at det ikke er lov å fotografere noen uten tillatelse.

— Hvis man tar et skikkelig teit bilde av noen, er ikke det noe gøy for den det gjelder, sier Nicolay Hoven (14) fra elevrådet på Oddemarka skole.

På skolen har de blant annet hatt restriksjoner på bruk av Snapshot, en app til smarttelefoner.

— Jeg tar det ikke så seriøst om noen hadde tatt et slikt bilde av meg, men det kan være vanskelig for den som blir mobbet. Hvis de får et slikt bilde av seg i tillegg, kan det være dråpen som får begeret til å flyte over, sier Sander Johan Sædberg (15)

De to advarer likevel mot å innføre forbud hvis ikke skolen tar det på alvor.

— Hvis de skal ha en regel om at du skal spørre læreren, så må skole gjennomføre det også. Det er ingen som vil sladre på noen som bryter en slik regel, mener Nicolay Hoven.