SØGNE: — Barna som lekte på isen har tjenestegjort som dykkere i marinen og har en viss erfaring med å klare seg i sjøen, skriver Steinar Monsen i Søgne Dykkerklubb til Fædrelandsvennen.

Han fikk seg en aldri så liten overraskelse da han så fvn.no søndag kveld. Der advarte brannvesenet mot det de fryktet var en livsfarlig ny lek blant barn i Søgne.

For brannvesenet i Søgne, som også samarbeider med Søgne Dykkerklubb, var det viktig at 110-sentralen ble varslet før man drev slik lek på isen.

— Burde varslet

— Hvis de skal holde på slik, så burde de i alle fall ha varslet 110-sentralen først. Alle som drar ut på isen i den hensikt å gå gjennom, må jo skjønne at folk melder fra. Denne aktiviteten kan ikke være blant det smarteste de har gjort, sa utrykningsleder Jarle Danielsen i brannvesenet til Fædrelandsvennen.

Da hadde han trålt området på jakt etter det han trodde var barn i livsfare.

— I fullt dagslys med folk kledd i dykkerutstyr antok vi ikke at dagens dykkeraktivitet skulle medføre slike reaksjoner. Svømmeføtter, maske, snorkel og frivillige gjentatte hopp ut i 0,7 graders vann burde vel tilsi at aktiviteten var noe planlagt, bemerker Monsen, som samtidig beklager høyt og tydelig:

— Jeg må bare få beklage. Vi trodde folk kunne se at det var dykkere, sier han til Fædrelandsvennen.

— Vi vil ta dagens hendelse til etterretning og diskutere med politiet hvor ofte de vil ha telefoner om hva vi foretar oss på sjøen. Vi beklager selvfølgelig utfallet av dagens aktiviteter og ønsker å unngå at det skjer igjen.

Koste seg

Steinar Monsen forteller til Fædrelandsvennen at de to erfarne dykkerne hadde en fantastisk dag på og under isen i Søgne.

— Gjennom vinteren har vi sikkert ti mann i vannet hver uke. I dag har de kost seg på iskanten, drevet fridykking og fanget torsk. Hoppet gjennom isen og svømt gjennom isen. Jeg tror de svømte rundt to kilometer og var uti mellom tre og fire timer, forteller Monsen.

Selv satt han i beredskap på Trysnes med VHF-forbindelse til dykkerne, og med båt som kunne bryte isen i området.

Aksjonerte

Politiet ble varslet av hyttefolk klokken 15.56 søndag ettermiddag. Meldingen gikk ut på at to-tre unge personer skulle ha falt i vannet i Torvefjorden i Søgne.

— Det viser seg å være to gutter som leker seg på isen. De forsvant før politipatruljen ankom, skrev operasjonsleder Jon Kvitne i politiets logg.

Også brannvesenet dro til stedet, men fikk heller ikke tak i "barna".