SARPSBORG: En vårdag i mars 2007 ble Trond Ringsby fra Tveit i Kristiansand pågrepet på vei til barnehagen med sin yngste sønn. Kona hadde flyttet ut, og de var i konflikt. Hun anmeldte ham for voldtekt, og Trond Ringsby ble pågrepet.

Tre måneder seinere var voldtektsanklagene kjent grunnløse, men saken var ikke over for Ringsby.

— Hun gikk ut i nærmiljøet og snakket om saken, og jeg syntes det var så pinlig at jeg ikke orket å være der oppe, sier Ringsby til fvn.no

- Ikke grunnløst

Politiet ble med mannen til barnehagen slik at han fikk levert sønnen, deretter ble han innbrakt til politistasjonen, hvor han ble værende til ettermiddag. Senere ble siktelsen frafalt. Men Ringsby ble bare tilbudt 1500 kroner i standard erstatning for pågripelsen. Han mente det var altfor lite, og gikk til sak mot staten for å bli tilkjent oppreisning. Forrige tirsdag falt den prinsipielt viktige dommen i Borgarting lagmannsrett.

Ringsby blir tilkjent 10.000 kroner i oppreisning etter belastningen ved saken, samt at staten må dekke saksomkostningene på til sammen 126.000 kroner."Lagmannsretten vil tilføye at det er vanskelig å forstå hvordan tingretten kom til at søksmålet fra Ringsby var grunnløst", heter det i dommen.

— Ikke verdt det

Kravet fra Ringsby var egentlig 50.000 kroner. Fem år er lang tid for å få 8.500 mer enn staten?

— Nei, i grunnen er det ikke verdt det. Det har vært forferdelig å gå og vente. Du klarer helle ikke å legge saken bak deg, når du går og venter på en dom. Etter at jeg tapte i tingretten, ble jo også saksomkostningene det viktigste økonomisk, sier Ringsby.

Han er likevel fornøyd med at han sto løpet ut, av én klar grunn:

Kamp for andre menn

— Det er mange menn som har vært utsatt for det samme. De tør ikke gå til retten, selv om anklagene var grunnløse. Dommen er prinsipiell, nå bør andre se til avgjørelsen i lagmannsretten, og gi oppreisning etter grunnløse anklager om voldtekt, sier Ringsby.

Han bor i dag i Sarpsborg med barna, som han etter saken fikk daglig omsorg for.