KRISTIANSAND: — Jeg synes vi har for mange besøk i forhold til innbyggerne vi skal betjene. Antall pasienter behandlet på legevakten øker hvert år. Ventetiden blir lengre og mange bruker oss for alminnelige helseplager, sier avdelingsleder ved legevakten i Kristiansand, Clare Jørgensen.

Timebestilling

I tillegg til lang ventetid på legevakten, fører de mange henvendelsene til at det blir vanskeligere for de ansatte å holde oversikten over de som henvender seg.

— I Stavanger har legevakten innført et system med å gi pasienter oppmøtetid. Det betyr at alle må ringe til en legevaktsentral først for å få time. Dette vurderer vi å begynne med i Kristiansand også, sier Jørgensen.

Vente

Når pasienter henvender seg til legevakten, vurderer sykepleiere alvorlighetsgraden og prioriterer i henhold til nasjonale retningslinjer. Pasientene deles inn i kategoriene rød, gul og grønn. Den siste kategorien betegnes som alminnelige helseplager som kan vente til time hos fastlegen.

— Pasienter med de minst alvorlige symptomene kan få beskjed om å måtte vente noen timer før de kan oppsøke legevakten. Vårt inntrykk er at en del av de som kommer hit ikke vil ta seg fri fra jobb eller ta barna ut fra skolen, sier Jørgensen.

Mange kunne ventet

Stikkprøver tatt på tilfeldig valgte hverdager, viser at nærmere halvparten av de som besøkte legevakten kunne ha ventet en dag og bestilt time hos fastlegen i stedet. I helgene mener Jørgensen at en av tre pasienter med fordel kunne ventet til mandagen for å bestille time host fastlegen.

— Dette er pasienter med vanlige helseplager. Det er snakk om plager som ikke er akutte og som kan behandles bedre hos fastlegen enn hos oss. Det er et stort behov for informasjon til publikum om hvordan helsesystemet i Norge fungerer. Det er ikke sikkert folk er klar over hvordan de skal bruke helsesystemet, sier Jørgensen.

Fire timer ventetid

Hun påpeker at hensikten med den kommunale legevaktordningen er å vurdere henvendelser om øyeblikkelig hjelp, foreta diagnostikk, behandling av akutte skader eller forverring av sykdom.

— Gjennomsnittlig ventetid i helgene er fire timer. Det er mye. Legevaktsentralen er bemannet med sykepleiere hele døgnet som kan gi råd og veiledning til befolkning, og vi ønsker at pasienter skal ringe til oss først, sier Jørgensen.

Ambulanser

For pasienter som oppsøker legevakten, virker det av og til som om køen aldri blir mindre.

— Når pasienter med mindre alvorlige tilstander sitter på venterommet på legevakten, ser de ikke ambulansene som kommer. Behandling av disse pasientene er en overordnet oppgave som legevakten må prioritere. I gjennomsnitt mottar vi 200 pasienter i måneden som kommer hit i ambulanse, sier Jørgensen.

Avdelingssjefen ved Kristiansand legevakt understreker at pasienter ikke skal føle seg uvelkomne på legevakten.

— Jeg ønsker bare å påpeke at en rekke plager og sykdommer kunne blitt bedre behandlet hos fastlegen enn hos oss, sier Jørgensen.

– Ta en telefon i forkant

Legevaktsoverlege Styrk Vik vil ha flere telefoner og færre besøk.

– Hvis noen er i tvil om en sykdom eller plage, er det en fordel om folk ringer til legevakten i stedet for å møte opp. På den måten kan vi få gitt råd om dette er noe som bør til fastlegen eller om det skal til oss, sier lege Styrk Vik.

Han jobber i delt stilling som fastlege og legevaktsoverlege. Vik mener antall besøkende på legevakten i Kristiansand er veldig høyt i forhold til befolkningen som skal betjenes.

– Det viktigste arbeidet vårt er å sortere ut pasientene med alvorlig, behandlingstrengende sykdom som har behov for å bli lagt inn på sykehus. Jo større pasientvolumet blir, desto vanskeligere blir det å få gjort den jobben godt nok. Det bekymrer meg, sier Vik.

Han kjenner igjen beskrivelsen om at folk kvier seg for å ta fri fra jobb og ta barna ut av skolen for å besøke lege på dagtid.

– En av grunnene til det høye legevaktbesøket er helt at folk ønsker å få tjenester på en tid av døgnet som passer dem, sier Vik.