KRISTIANSAND: Institusjon og husarrest er blant tiltakene som flere ganger er forsøkt mot kristiansandsgutten. 16-åringen er nå siktet for tyveri, brudd på våpenloven, biltyveri, heleri og kjøring uten gyldig førerkort.

— Retten finner at siktede med skjellig grunn fortsatt kan mistenkes for en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn fengsel i seks måneder, heter det i fengslingskjennelsen fra Kristiansand tingrett.

De to siste ukene har 16-åringen vært holdt i varetekt. Påtalemyndigheten har etterforsket ferske lovbrudd mot gutten og saken er nå ferdig etterforsket. Fram til rettssaken kommer opp for retten, ba påtalemyndigheten om forlenget fengslingsperiode.

Mer kriminalitet

Retten mener at guttens utagerende kriminelle adferd har vært tiltagende siden desember i fjor. Flere ganger har 16-åringen, som skal ha begått over 170 straffbare forhold på under to år, blitt holdt i varetekt.

— Etter rettens syn er gjentakelsesfaren kvalifisert. Siktede har gjentatte ganger fått advarsler i form av hovedforhandlinger, pågripelser, husarrester og meldeplikt, uten at dette har påvirket siktedes motivasjon til å endre adferd. Siktede har fått tilbud om diverse hjelpetiltak, herunder rusbehandling, men har takket nei til dette. I tillegg til dette kommer at siktede per i dag står uten sted å bo, skriver Kristiansand tingrett i fengslingskjennelsen.

Retten mener at det ikke finnes alternativer til fengsling. Barnevernet har brukt opp tvangsmulighetene sine. Heller ikke husarrest anses som tilstrekkelig.

Brøt husarresten

Da 16-åringen ble løslatt 13. mars ble det gitt husarrest fra klokka 18 på kvelden til klokka 08 på morgenen. Allerede neste dag brøt den kriminelle gutten husarresten.

— Løslatelse vil med svært høy grad av sannsynlighet føre til ny kriminalitet, herunder bilbrukstyverier og annen vinningskriminalitet. Særlig faren for nye tilfeller av ulovlig bilkjøring tilsier etter rettens vurdering at siktede ikke kan løslates nå, uten at det foreligger noe alternativ som er egnet til å hindre gjentakelse av tilsvarende handlinger, skriver retten.

Fengsling fram til onsdag 11. april ble dermed godkjent.