FAKSMILE: Fædrelandsvennen 7. januar i år
SPESIALTRENET: Spets-hundene Foxy (11) og Janki (1,5) er spesialtrent for å jakte på mink. Tom Aurebekk Udø har selv trent opp hundene. Her er de tre i luftegården på Kulia. Foto: Lars Hoen

KRISTIANSAND: — Dette har vært et vellykket prosjekt. Før årets hekkesesong, fra januar i år fram til april, er ti fuglereservater i landskapsvernområdet tømt for mink, sier minkjeger Tom Aurebekk Udø.

Han er innleid av Statens naturoppsyn (SNO) for å jakte på mink i landskapsvernområdet Oksøy-Ryvingen, mellom Kristiansand og Mandal.

Utryddet

Prosjektet, blant annet i regi av SNO, har hatt som mål å bedre sjøfuglbestanden langs den 50 kilometer lange kyststripen.

— Jeg har skutt rundt 70 av de 100 minkene som til sammen er utryddet fra området de siste to årene, forteller Udø på spørsmål om hvor mange av dem han har skutt.

Udø understreker at jakten har foregått sammen med lokalbefolkningen og andre jegere.

I løpet av januar, februar og mars i år er det skutt cirka 50 mink i verneområdet. Aldri før har så mange mink blitt systematisk fjernet fra dette området.

170 mink

Jegeren viser stolt fram minkskinn som er oppbevart på et kjølelager på gården i Kuliaveien. Her er rundt 170 skinn lagret. Minkene kommer fra fuglereservater fra hele landet. De er skutt av Udø, som er en ettertrakter minkjeger.

— Familien har alltid drevet med jakt på mink, både bestefar og far. Dette er noe jeg er oppvokst med, forteller han.

Sammen med de spesialtrente spets-hundene sine, Foxy (11) og Janki (1,5), jakter Udø på de små mårdyrene. Han har ikke tall på hvor mange mink han har skutt, men bare sammen med Foxy har har han tatt ut rundt 500 av dem.

Angrepet av mink

Minken forsvarer seg hvis den føler seg presset og trengt opp i et hjørne, og tidligere i år gikk en av dem løs på 39-åringen.

— Det skjedde veldig fort. Jeg skrek. Det var vondt da den bet seg fast i fingeren. Den satt godt fast. Til slutt fikk jeg skutt den, forteller jegeren, som fikk stivkrampesprøyte i etterkant av hendelsen.

Rømte fra farmer

Minkarten på Sørlandet er opprinnelig fra Amerika. Minken rømte fra farmer på 1920-30-tallet, tilpasset seg naturen og etablerte seg langs kysten. Minken er erklært uønsket i norsk natur og målet er å utrydde den.

— En mink kan ødelegge en ternekoloni med 20 par terner, så den påfører fuglelivet stor skade. Den går inn i kolonien, tar egg og skaper uro. Dette kan føre til at fuglene avslutter hekkingen og drar fra stedet, sier Bjørn Vikøyr , prosjektleder for minkprosjektet og verneområdeforvalter for Oksøy-Ryvingen og Flekkefjord landskapsvernormåder.

— Problemet er bakkehekkende fugl som legger egg på bakken. Terne og gravand er de to artene som sliter mest. Teist er en art som vi ser ikke hekker i Vest-Agder lenger, fortsetter Vikøyr.

Ti reservater

Minkprosjektet startet for rundt to år siden og skal pågå fram til 2015. For selv om minken nå er utryddet fra ti fuglereservater, svømmer ny mink fra fastlandet over til hekkeområdene igjen.

— Minken kan få mange unger. Når vi tar én hunnmink, reduseres bestanden med en potensiell mor og fire unger, forteller Vikøyr.

— Har dere sett resultater av prosjektet?

— Vi ser allerede nå at prosjektet blant annet har resultert i økt hekking av fiskemåker på Ryvingen, forteller Vikøyr.