MOT KRIMINALITET: - Det er kriminaliteten vi er mot, sier nestleder i Vest-Agder Fpu, Hallgeir Ljøstad. Bak ser du resten av Fpu-demonstrasjonen på Markens. Foto: Tore André Baardsen
MANGE STØTTET: Rundt hver tigger i Markens satte folk seg ned for å vise støtte. Her er det Simon Andersen (f.v.), Normann Knaus og lokalpolitiker Halvor Fjermeros som sitter hos Momgel Paula Mikodlo. Foto: Tore André Baardsen

KRISTIANSAND: Rundt hver tigger satte mennesker seg ned for å vise omsorg. Noen var politikere fra Rødt og AUF, flere andre kom bare helt spontant.

— Jeg hørte om Fpu sin totalt uverdige demonstrasjon på vei hjem fra jobb. Det var lett å velge en tur til Markens for å vise solidaritet med mennesker i nød, sa Vidar Jortveit.

Fpu hadde lenket tre ungdommer fast til hverandre med kjetting. Sammen gikk de ned Markens for å få fram at tigging handler om tvangsarbeid, menneskehandel og organisert kriminalitet.

— Det var vel ikke støtte til tiggerne dere hadde som mål?

— Det gjør ikke noe. Vi er ikke mot noen, men mot aggressiv tigging og organisert kriminalitet, sa en av de fastlenkede, Charlotte Søyland.

- Går ikke an

Andre så det annerledes. Siri Kitt Ingebretsen fra Vennesla ble fly forbannet:

— Det går ikke an å gå rundt sånn som disse Frp-folkene når tiggerne sitter ved siden av og ser på. Totalt uverdig og ufyselig, og det har jeg sagt til dem. Nå må folk få opp øynene. Vi kan ikke demonstrere mot mennesker i nød, sa hun, og la til:

— Jeg hadde ikke tenkt å gi noe i dag, men nå gir jeg alt jeg har i lommeboka til en tigger.

30-tallet

Aufs nestleder i Vest-Agder, Sondre Elstad, hadde plassert seg ved siden av en tiggende kvinne.

— Jeg vet ikke om jeg skal si 30-tallet. Men vi må langt tilbake i historien for å finne at et stort norsk ungdomsparti demonstrerer mot mennesker som er i nød. At de rett og slett er mot mennesker i en vanskelig situasjon. Det er grunn til å tenke nøye over hva dette er, sa han.

Hallgeir Ljøstad er nestleder i Vest-Agder og Kristiansand Fpu. Han hadde med seg ferdigskrevet argumentliste. Han viste til en Europol-rapport som konkluderer med organisert kriminalitet bak tiggingen, og han viste til at justisministeren i Norge har sagt noe av det samme.

— Rolig tigging er lov, men vi er mot den aggressive og kriminelle tiggingen, sa han.

— Uverdig, sa Rødts Halvor Fjermeros, som også satt hos en tigger.

— Få opp øynene. Når Europa er i krise, begynner fokuseringen på syndebukker. I Hellas banker nazister opp asylsøkere, i Norge demonstrerer vi mot mennesker i den ytterste nød, sa han.

Kriminaliteten

Frps bystyrerepresentant Helene Bjerke Fredheim deltok i aksjonen for Fpu. Hun avviste Fjermeros og sa at det var kriminaliteten hun demonstrerte mot.

Da Fjermeros krevde bevis for dette, svarte hun at det var noe hun hadde opplevd selv.

Sogneprest i domkirken, Aud Sunde Smemo, hadde hørt om Fpus aksjon.

— Jeg dro til byen for å se og for å støtte tiggerne. Det var godt å se at denne aksjonen førte til at mange satte seg ned hos tiggerne, sa hun.

— Vi har fått svært mange positive tilbakemeldinger, vi også, sa Fpus Charlotte Søyland.