GOD FANGST: Torskeforsker Sigurd Heiberg Espeland har foretatt prøvefiske utenfor Tvedestrand tre år på rad. I vår fikk forskerne svært mye torsk.

ARENDAL/KRISTIANSAND: — I 2011 hadde man en sterk torskeårgang som gjør at mange opplever å fange bra med torsk langs kysten. Men løfter man blikket og ser historisk på utviklingen, så har rekrutteringen av torsk i Skagerrak aldri vært dårligere enn nå, sier forsker Tore Johannessen ved Havforskningsinstituttet i Flødevigen i Arendal til Fædrelandsvennen.

Bekymringsfull utvikling

I onsdagens utgave av Fiskeribladet Fiskaren ropte Johannessen et stort varsku i forhold til fiskebestanden i Skagerrak. Havområdet er blitt overvåket av forskere helt tilbake til 1919. Ifølge Johannessen har det vært en dramatisk nedgang i fiskebestanden.

— Vi ser at plutselige endringer i enkelte fjorder har gitt store utslag i rekrutteringen i fjordene. Det har vært en nedgang på 80-98 prosent. Årsaken er etter alt å dømme gradvise økninger i tilførselen av næringsalter som forårsaker brå endringer i planktonsamfunnet, sier Johannessen til Fiskaren.Til Fædrelandsvennen sier Johannessen at problemet ikke bare finnes i Skagerrak, men at man også ser en negativ utvikling i hele Nordsjøen.

— Det er langt mer alvorlig og bekymringsfullt. Nordsjøen er å betrakte som et spiskammer, sier Johannessen.

Grunn til optimisme

Som en kontrast til den dystre statistikken, opplever mange fritidsfiskere langs sørlandskysten langt større fangst enn på mange år.

— Vi hører det samme, og det gir jo litt grunn til optimisme. Men erfaringsmessig vet man at også i områder med generell nedgang i fiskebestanden vil man av og til oppleve blaff hvor fisket plutselig blir bedre. Man kan jo håpe det er mer enn et blaff denne gangen, sier Johannessen.

GOD FANGST: Torskeforsker Sigurd Heiberg Espeland har foretatt prøvefiske utenfor Tvedestrand tre år på rad. I vår fikk forskerne svært mye torsk.

Hans kollega ved Flødevigen, Sigurd Heiberg Espeland, har tatt doktorgrad på den lokale torskebestand langs sørlandskysten. Tre år på rad har han gjort forsøksfiske utenfor Tvedestrand. I vår fikk forskerne langt mer torsk enn normalt, spesielt i ytre områder.— Under den årlige strandnotundersøkelsen i fjor ble det tatt store mengder torsk. Man hadde omtrent ikke opplevd større fangst siden krigen. Men om den gode torskeårgangen overlever til den blir stor, er et helt annet spørsmål, sier Heiberg Espeland.

Også torskeforskeren hører stadig at fritidsfiskere får mye torsk langs sørlandskysten i år.

— Det er jo utrolig gledelig og slik vi ønsker at det skal være. Men de ti siste årene har torskebestanden i Skagerrak vært historisk lav. Selv om bestanden skulle tredoble seg, er det historisk lite fisk her. Men når man er vant til å få ingenting, så oppleves fangsten bra bare man får noe i det hele tatt, mener Heiberg Espeland.

Slipp uti småtorsken

— Betyr det noe fra eller til om man slipper uti små torsk man får på kroken?

— Da jeg tok doktorgraden merket jeg og satte ut torsk. Hele 30 prosent av disse ble fisket opp igjen. Fiske i seg selv er en stor kilde til dødelighet for bestanden. Så det er ikke usannsynlig å fange en stor torsk man kastet uti som liten året før, sier Heiberg Espeland.