KRISTIANSAND: — Det blir gøy å vise fram verdens raskeste dyr, som kan løpe over 100 km/t, uttaler dyreparkdirektør Per Arnstein Aamot til Fædrelandsvennen.

I mai/juni 2014 åpner en ny del av Afrika i Dyreparken med 13 mål boltreplass for en gruppe på tre-fire geparder. Dyrene vil innen våren ankomme fra Borås i Sverige.

Daglige presentasjoner

Anlegget til ti millioner blir opparbeidet rundt andedammen og dagens lekeplass ved stormberget, som blir flyttet opp til Vaffelstua. Planen er daglige presentasjoner av dyrenes svar på Usain Bolt.

— Litt som med løvene og tigrene gjelder det først å få de til å trives. Deretter kommer aktivisering, og vi vil gjerne vise de fram og fôre dem foran publikum, forklarer Aamot.

GEPARDENES RIKE: Illustrasjonen viser gepardenes 13 mål store område rundt dagens andedam, helt sør i parken. Til sammenligning har løvene til venstre "bare" fem mål. Det blir gangbro for publikum gjennom området, som er delt i flere hegn.

Gjestene skal gå over en gangbro til andedammen for å betrakte dyrene på nært hold. Gjerdene blir ikke så høye, kun to meter. Ikke fordi Dyreparken ønsker å skape ekstra spenning for gjestene, men fordi gepardene er elendige klatrere.Årsaken er at er skapt for fart, og de makter ikke – som for eksempel tigeren – å trekke inn klørne.

Mest aktiv om dagen

— Geparder er fantastisk spennende dyr å jobbe med, se på og oppleve. De er veldig annerledes enn de andre store kattedyrene – noe også gjestene våre vil oppleve. Et eksempel på dette er at andre kattedyr er laget for å snike seg frem i mørket og geparden bygget for fart og er hovedsaklig dagaktiv, uttaler Rolf-Arne Ølberg, faglig leder i dyreavdelingen.

Det nye gepardanlegget blir bygget på historisk grunn. Området rundt andedammen utgjorde den opprinnelige Dyreparken da den ble bygget i 1965. Siden har området stått nokså urørt.

Det finnes fem underarter av gepard, den som ankommer Dyreparken lever i stort sett i Sør-Afrika. Arten gepard er generelt sett klassifisert som «sårbar», mens to underarter har status som kritisk truet på IUCNs rødliste.