Kaos: Under taptoløpet var det mildt sagt kaos-tilstander i Markens gate. Søppelbøtter veltet og minst en person ble løpt ned. Foto: Martine Haug Nysether
Fin avslutning: Ingvild Kristoffersen (f.v.), Hanna Elisa Haraldsen, Karoline Nilsen og Margrethe Fjelldal likte fyrverkeriet svært godt. Foto: Martine Haug Nysether
Fargerikt: Mange av de frammøtte mente årets furverkeri var tidenes flotteste. Foto: Martine Haug Nysether
God stemning: Flere benyttet anledningen til å danse da Rabbersvingen Jazzforsamling rundet av kvelden med glade toner. Foto: Martine Haug Nysether

KRISTIANSAND: Til daglig er Markens gate i Kristiansand byens handlegate hvor handlelystne sørlendinger og besøkende tar turen. Men hver 17.mai klokken 22.30 fylles handlegaten opp av folk i alle aldre, med ett mål for øyet, de skal løpe fra Slottsplassen i Markens og nedover mot Tresse. Kun for moro skyld.

— Det er veldig gøy å være med, og så har man jo ikke lyst til å dra hjem og legge seg med en gang heller, sier Karoline Nilsen (14) til Fædrelandsvennen.

Sammen med venninnene Ingvild Kristoffersen (14), Hanna Elisa Haraldsen (14) og Margrethe Fjeldal (15) står hun på Tresse og beundrer det vidunderlige fyrverkeriet som blir sendt opp.

Se video av Tapto her!

Ingen regler

Først kunne man høre Tveit Union Musikkorps begynte å spille. Like etter kunne man skimte de første løperne nedover Markens gate. Både unge og gamle, russ og pensjonister deltok i årets løp. Det var tydelig at det var god stemning, for det var både smil, hurrarop, latter og dansing underveis i årets løp.

Flere valgte å holde hender og løpe lange lenker, for i motsetning til barne- og borgertoget finnes det ingen regler for hvilken rekkefølge man skal løpe i eller hvor mange det er plass til i bredden.

De fire venninne er klare på hvordan man skal overleve i folkemylderet.— Det lureste er å holde sammen og løpe fort, råder Hanna Elisa Haraldsen

- Flaut

Tapto, hvor gamle som unge slipper alle hemningene løs og løper nedover byens handlegate, kan for noen gi assosiasjoner til et okseløp i Pamplona. Men ifølge Nilsen og venninnene er det ikke de yngste som er de verste.

— Det er flaueste er foreldre som løper alle veier. Noen prøver å løpe inn imellom de som spiller i korpset som ikke er lov, men ellers er løpet veldig gøy, påpeker Nilsen.Vel nede på Tresse samlet både deltakere og tilskuere til folkeløpet seg for å beundre det fargerike fyrverkeriet. Det kom flere stønn fra de fremmøtte da fyrverkeriet fylte himmelen, og flere mente årets fyrverkeri måtte være det vakreste noensinne.

Nasjonaldagen ble avsluttet med glade jazztoner fremført av Rabbersvigen Jazzforsamling.