— Det er en gledens kveld. Det er veldig, veldig bra, og på høy tid. En stor dag, sier en overlykkelig Kai Robin Havna til Fædrelandsvennen kun sekunder etter at avgjørelsen i Stortinget ble tatt.

Tirsdag kveld ble det nemlig klart: Forbudet mot proffboksing i Norge oppheves, og Cecilia Brækhus, Kai Robin Havnaa og alle de andre norske proffbokserne slipper å reise utenlands hver gang de skal gå kamp.

Det betyr veldig mye at jeg kan bokse på hjemmebane, og få de fordelene som følger med det. Det at vi også får trene proft her gjør alt så mye lettere, sier en fornøyd 25-åring.

- Timingen kunne ikke vært bedre

Havnaa signerte i november proffkontrakt med det tyske promotorselskapet Sauerland, og gikk senere samme måned sin første proffkamp mot kroatiske Tomislav Rudan, en kamp han vant lett. Dermed kan det sies å ha vært en god måned for bokseren fra Arendal.

— Jeg har faktisk ikke tenkt på det slik, men timingen kunne vel ikke vært bedre. En fantastisk julegave, sier han.

Avstemningen i Stortinget tirsdag kveld var ventet å gå slik den gjorde, og med 54 mot 48 stemmer, fjernes det 33 år gamle forbudet.Allerede før det ble åpnet forhandlinger i Stortinget rundt saken, var det klart at Høyre og Fremskrittspartiet hadde flertall. Likevel var opposisjonen, bestående av alle de andre partiene, klare til å angripe forslaget.

Norge var fram til tirsdag det eneste landet sammen med Iran og Nord-Korea i verden som hadde forbud mot proffboksing.

— Flau

Havnaa er ikke i tvil om at hele Norges boksedronning, Cecilia Brækhus, har betydd mye for at avgjørelsen ble som den ble.

— Jeg tror det er mange flere som vet mer om boksing nå. Jeg må si jeg ble direkte flau over enkelte av argumentene til de som var mot forslaget, sier Havnaa, som håper neste proffkamp blir på norsk jord.

En annen som gliste fra øre til øre tirsdag kveld var Alexander Hagen. Flekkefjæringen slo tsjekkiske Karel Horesjek i København i slutten av november, og håper nå å kunne bokse på hjemmebane.

— Dette var utrolig kult, og jammen på tide. Kanskje åpner dette for flere sponsorer, og det åpner for at jeg kan drive med boksing her hjemme. Det blir noe helt annet, sier Hagen til Fædrelandsvennen.

Selv har Hagen sittet gjennom hele tirsdag og fulgt høringen i Stortinget. Han gir som proffkollega Havnaa mye av æren til den bergenske boksedronningen.

— Det er klart at Cecilia har vært med og banet vei. Man har jo nesten følt seg litt kriminell. Jeg føler meg trygg på de valgene jeg har tatt, men man føler seg litt spesiell når det er forbudt, sier Hagen.

Det trenger han ikke bekymre seg for lenger.

- Tøys

Også i bokseklubben AIK Lund var det jubel for at forbudet oppheves.

— Det var noe tøys at det skulle vært forbudt, så dette var helt naturlig, sier hovedtrener og veteran i klubben, Nils Kapstad.

— Hva betyr det for dere som en amatørklubb?

— Det betyr litt med at de gutta som er gode nå har mulighet til å bli proffe her hjemme, og slipper å reise utenlands for å ta steget, sier Kapstad.

For Cecilia Brækhus betyr det at hun nå kan forsvare verdensmesterbeltene sine hjemme i Norge. Hun har fram til nå bodd i Tyskland for å kunne drive med det hun kan aller best.

— Det er veldig, veldig vanskelig å beskrive alle følelsene. I Norge er jeg i hvert fall ikke kriminell lenger, sier hun ifølge VG.

Ifølge NTB sier Viasat at de ønsker å introdusere Nordic Fight Night i Norge allerede i 2015.