KRISTIANSAND: — Pågangen blant de som ønsker å føde i vann er så stor at vi av og til må si nei. Vi har dessverre bare en fødestue med badekar, sier enhetsleder ved føden på Sørlandet sykehus i Kristiansand, Hilde Løland Lunde.

Ifølge NRK valgte 76 kvinner i fjor å føde barnet sitt i vann ved sykehuset i Kristiansand. Det er en økning fra året før, da dette tilbudet ble innført i Kristiansand.

— Vi hadde fått så mange forespørsler at vi bestemte oss for å lage en prosjektgruppe. Vi fikk opplæring fra Oslo, der de har praktisert vannfødsler i nær 20 år, forteller Løland Lunde til Fædrelandsvennen.

Også i Arendal

Hun opplyser at sykehuset i Arendal innførte vannfødsler i fjor. Løland Lunde ser bare fordeler med ordningen.

— Vi merker at kvinnene slapper ekstra godt av i vannet. Smertene lindres, og man kan bevege seg litt friere i et badekar enn i en vanlig seng, forteller hun.

Til tross for dette, var det flere av jordmødrene på sykehuset som var skeptiske i starten.

— Når man har jobbet som jordmor i 30 år, kan det være uvant med en ny metode. Men dette har gått seg veldig fint til, og nå håper vi at sykehuset kan investere i en ny fødestue med badekar, understreker Løland Lunde.

Hun opplyser at selve badekaret, som er dypere og bredere enn standard badekar, koster rundt 50.000 kroner.

Det er kvinner som faller inn i kategorien "normal risiko" som kan benytte seg av vannfødsel ved Sørlandet sykehus.

Gammel metode

Den første kjente vannfødsel i moderne tid skal ha funnet sted i Frankrike i 1803. En kvinne som hadde vært igjennom en ekstremt langvarig åpningstid, fikk til slutt hjelp til å føde i et varmt bad. Men det var først i 1970 — 80 årene at vannfødsler fikk sitt gjennombrudd, og her var Russland og Frankrike først ute.

Storbritannia er imidlertid det landet som har kommet lengst i formaliseringen av vannfødslene. Det britiske ”Departement of Health” fastslo i en rapport fra 1993 at kvinners valgmuligheter skal inkludere åpningstid og/eller fødsel i vann.

I Norge var Aker Sykehus den første fødeavdelingen i Norge som fikk installert fødebasseng. Dette var i 1985. Til å begynne med var det kun lov å bruke bassenget til avslapning og smertelindring i åpningsfasen av fødselen. Fra 1995 ble det imidlertid også åpnet for fødsler i vann.