LYNGDAL: — Selv uten markedsføring hadde vi 800 besøkende de 10 første åpningsdagene. Når vi er kommet skikkelig i gang håper og tror vi på et årlig besøk på 10-15.000, sier daglig leder Osvald Egeland i Kvåsfossen Sørnorsk Laksesenter.

Her kan publikum studere laksen på nært hold på dens ferd oppover elva. Foto: Torbjørn Witzøe

Halve bygget er nå åpent for publikum. Selskaps— og utstillingslokaler ferdigstilles i høst.- Det gjenstår å få montert heisen, så inntil videre må folk ta trappen ned til tunnelen og fjellhallen. Vi skal også få satt inn store glassflater i den delen av bygget som vender ut mot fossen, slik at publikum får nærkontakt med naturen, sier Osvald Egeland.

Størst besøk vil det være i feriemånedene om sommeren, men det flere laks i elva og i trappa utover høsten.

— I fjor høst kunne jeg studere en skikkelig rugg på nærmere 15 kilo på nært hold. Det var virkelig en opplevelse, sier Osvald Egeland.

På veggen i besøkssenteret henger det en utstoppet laks, som veide 17,8 kilo da Jan Ole Ødegård fanget litt lengre nede i elva høsten 2008.

Publikum kan følge laksens vandring i 60 av den totalt 220 meter lange fisketrappa inne i fjellet. Foto: Torbjørn Witzøe

Familieforetak

Ekteparet Cecilie Christine Hunt og Osvald Egeland driver Kvåsfossen Sørnorsk Laksesenter sammen med Attraksjon Norge. De ser også for seg at de utenom turistsesongen kan leie ut lokalet til ulike arrangement. I sommer har de god hjelp av sønnen Daniel (14) som selger billetter og kioskvarer. Han er den i familien som behersker tysk best, noe som allerede har kommet godt med.

Når besøkssenteret senere i høst er helt ferdig, er det investert 9 millioner kroner i anlegget. Selve laksetrappa kostet 15 millioner. Foto: Torbjørn Witzøe

Det er far til Osvald, Oddvin Egeland, som er grunneier og har fått bygget besøkssenteret. Det har kostet ni millioner kroner, og hadde neppe vært mulig å realisere uten tilskudd og risikokapital fra blant andre Innovasjon Norge. I tillegg har flere lokale bedrifter gått inn og kausjonert for lån.

Ekteparet Cecilie Christine Hunt og Osvald Egeland håper og tror på 10-15.000 årlige besøkende. Her studerer de en laks gjennom de tykke glassveggene. Foto: Torbjørn Witzøe

Ordfører Jan Kristensen gleder seg over Lyngdals nye opplevelsestilbud. Han har stor tro på at dette vil slå godt an både for cruise-, buss— og andre turister.- Vi håper og tror at anlegget vil komme hele regionen til gode. Dette er et såpass spesielt reiselivsprodukt, som det ikke finnes så mange av i sitt slag. Så langt har vi i alle fall bare fått gode tilbakemeldinger, sier Osvald Egeland.

Den 220 meter lange fisketrappa som går i tunnel inne i fjellet, gjør det mulig for laksen å ta seg forbi Kvåsfossen. Inntaket er til høyre i bunnen av fossefallet. Foto: Torbjørn Witzøe

Ikke bare laks

Det er selvsagt laksens vandring opp laksetrappa som er hovedattraksjonen. Besøkende kan være heldige å se laksen hoppe i trappa, eller se på den gjennom glassveggene inne i fjellhallen. Her har også enkelte laks funnet seg så godt til rette at den har gytt.

I tillegg til laks tar også ørret og ål seg opp og ned fisketrappen. På utsiden av besøkssenteret er det mulig å ta Kvåsfossen nærmere i øyesyn. Der hekker også en stor koloni av Norges nasjonalfugl, fossekallen.

Brødrene Daniel (14) og Trym (8) hjelper til i besøkssenteret. 14-åringen er den i familien som er best i tysk, og betjener de tyske besøkende. Foto: Torbjørn Witzøe

Offentlig spleiselag

Mens besøkssenteret til ni millioner er i privat eie, er laksetrappen til 15 millioner finansiert gjennom et spleiselag mellom blant andre Hægebostad og Lyngdal kommuner, Vest-Agder fylkeskommune og Sør-Norsk kystnatur.