Etterforskningsleder Leif Ole Saanum ved Lillesand lensmannskontor med noen av brevene som er sendt i posten til ordfører Arne Thomassen og flere andre personer. Torsdag ble en mann i 60-årene pågrepet og siktet for å ha sendt brevene. Foto: Erlend Olsbu

— Mannen ble pågrepet i dag og vil nå bli avhørt. Vi gjennomfører samtidig en husransakelse på jakt etter spor, sier etterforskningsleder Leif Ole Saanum ved Lillesand lensmannskontor.

Mannen i 60-årene er siktet for skremmende eller plagsom opptreden etter straffelovens paragraf 390a.

— Han er ikke siktet for trusler, men vi utelukker ikke at siktelsen kan bli utvidet, sier Saanum.

Flere har anmeldt

Det er nå en uke siden politiet mottok en anmeldelse fra ordfører Arne Thomassen, som over lengre tid hadde fått tilsendt en rekke sjikanerende brev fra en anonym avsender.

Etterforskningsleder Leif Ole Saanum ved Lillesand lensmannskontor med noen av brevene som er sendt i posten til ordfører Arne Thomassen og flere andre personer. Torsdag ble en mann i 60-årene pågrepet og siktet for å ha sendt brevene. Foto: Erlend Olsbu

I flere av brevene ble ordførerens kreftsykdom tatt opp og han ble blant annet ønsket over «til de evige jaktmarker». Torsdag fikk politiet ytterligere to anmeldelser fra andre personer som har fått brev.— Totalt er det 6-7 personer som har mottatt lignende brev. Det er politikere og folk i kommunen, men også andre, sier Saanum.

Vurderer analyse etter fingeravtrykk

Politiet mener det er grunn til å tro at mannen som nå er siktet, er avsenderen bak så godt som alle brevene.

— Det er ett vi er usikre på, for det skiller seg ut fra resten. De øvrige er veldig like når det gjelder skrift, form og uttrykk, sier Saanum.

Ved 14-tiden torsdag var mannen fremdeles i avhør hos politiet, så det er foreløpig uklart hvordan han stiller seg til siktelsen.

— Dersom han ikke erkjenner straffskyld, vil det bli aktuelt med andre etterforskningsskritt. Vi vil blant annet vurdere å gjennomføre en skriftanalyse. Vi har også et uåpnet brev som vil bli vurdert analysert med tanke på fingeravtrykk, sier Saanum.

Fædrelandsvennen var før pågripelsen i kontakt med mannen som nå er siktet. Han nektet da for å ha sendt de anonyme brevene.

— Jeg skriver under på brevene jeg sender til kommunen, sa mannen til Fædrelandsvennen.

Utsatt for stor frykt

Mannen som nå er pågrepet skal ikke være domfelt for voldsforbrytelser.

— Jeg tviler vel litt på at han er troende til å gjøre alvor av truslene, men det er jo vanskelig å vite. Flere av dem som har mottatt disse brevene, har en reell frykt for at noe kan skje. Innholdet i brevene synes også å ha blitt skarpere over tid. Noe av det er ganske grovt, sier Saanum.

Ordfører Thomassen har tidligere opplyst til Fædrelandsvennen at han har mottatt 18 brev med sjikanerende innhold. Til slutt ble tonen i brevene så ubehagelig at han gikk til anmeldelse.

— Jeg trodde kanskje at det ikke skulle gå så veldig innpå meg. Men jeg kjenner at det tapper meg for energi. Jeg synes dette er ufint. Her er det ønske om at jeg ikke skal leve noe særlig lenger, sa Thomassen til Fædrelandsvennen.