MANDAL: — Gratulerer ordfører, gratulerer Mandal. Dette er en kjempeviktig og gledelig sak. Med denne reguleringsplanen vedtar vi stor aktivitet ved sjøen inn i fremtiden. Nå har vi viktige arealer til havn så nærme kontinentet som mulig, sa Harald Øyslebø (Frp) under torsdagens bystyremøte i Mandal.

Følge FVN Mandal på facebook

Planen for detaljregulering av Strømsvika og Brennevinsmyra næringspark legger til rette for Sørlandets største industrihavn. Denne planen ble enstemmig vedtatt i bystyret.

800 meter lang

Havneanlegget vil eies av Maren, som eies av Audnedal, Marnardal og Lindesnes kommune, Mandal havn og Mandal kommune. Selve kaia vil bli på 800 meter og ha kapasitet til å ta imot verdens største skip og oljeplattformer.

I tilknytning til havna kommer fengsel og 1500 mål regulert til næring.

Slik vil havna i Strømsvika se ut. Først må 4-5 millioner tonn granitt sprenges bort. Illustrasjon. Foto: Espen Sand

Det første byggetrinnet vil være å sprenge ut steinmasse for å opprette tømmerkai. Området består av 4-5 millioner tonn granitt som skal selges i Tyskland og Nederland. Kostnadene for ei fullt utbygd havn og næringsarealet vil bli på flere milliarder kroner.

Sprenger fredag morgen

— Det har vært stor begeistring for denne saken i planutvalget. Prosjektet vil ha store ringvirkninger både regionalt og nasjonalt, sa Bodil Ruud (H).

Allerede fredag morgen sprenges den første salven i Strømsvika.