Haagen Poppe fra Arendal er en av de to sørlendingene som skal møte Erna Solberg og flere av statsrådene for å snakke om mobbing. Foto: Olav Olsen

— Dette viser at regjeringen tar mobbeproblemet på alvor, sier Haagen Poppe Færvik (19) fra Arendal. Som leder av Unge Høyre sto han fram på Høyres landsmøte i mai i fjor, og fortalte om sine vonde minner som mobbeoffer i Arendal. Foran drøyt 400 utsendinger, deriblant landets statsminister, helseminister, og kunnskapsminister, fortalte han hvordan han som ung, ensom og venneløs gutt var blitt dratt ut av klasserommet i Arendal og kastet i en fontene som noen på forhånd hadde tisset i. Det var en av mange episoder som gjorde at han gang på gang gråt seg i søvn og - som han sa fra talerstolen - vurderte å hoppe fra Tromøybroen.

Den andre sørlendingen er Robert Liland fra Søgne, som ble tilkjent 650.000 kroner i erstatning fordi Søgne kommune ikke hadde gjort nok for å stoppe mobbingen av ham på Tinntjønn ungdomsskole. Kommunen nektet å erkjenne erstatningsansvar, men tapte rettssaken.

Både Kongen og statsminister Erna Solberg satte mobbing på dagsorden i sine nyttårstaler. Kunnskapsdepartementet har mobbing som et av sine hovedsatsingsområder. Og hele landet ble opptatt av temaet da VG fortalte historien om 13 år gamle Odin som tok sitt eget liv etter langvarig mobbing på skolen. Det utløste fakkeltog mot mobbing flere steder i landet, blant annet i Kristiansand og Arendal.

På møtet kommer kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, helseminister Bent Høie, statsminister Erna Solberg pluss flere som har opplevd mobbing på kroppen, samt fagfolk og representanter for relevante organisasjoner. Politikerne ønsker råd i kampen mot mobbing.

— Mitt råd er at jeg synes vi skal ha en klarere og hardere tone mot de som mobber, de skal forstå at det vil svi hvis de mobber. Dessuten må skolene ansvarliggjøres i større grad enn i dag, sier Poppe Færvik.

Han mener regelverket som fins for sjelden håndheves, og peker på at loven slår fast at barn har rett til godt psykososialt skolemiljø. Han mener mobbing må fokuseres sterkere i lærerutdanningen.

Elevundersøkelsen for 2012 viste at 6,8 prosent av elevene opplever mobbing 2 til 3 ganger i måneden eller mer. Dette tallet har holdt seg stabilt siden 2008 med en svak nedgang.

Derfor nedsatte den forrige regjeringen i 2013 et utvalg som skal se på tiltak mot mobbing. Utvalget ledes av fylkesmannen i Aust-Agder, Øystein Djupedal. Innspill fra toppmøtet mot mobbing, vil også bli tatt med i det arbeidet.