— Det er synd at det også i år ble funnet en unnskyldning for at vi ikke fikk holde en ungdomsappell. Vi håpet virkelig at 8. mars i år skulle bli et arrangement for alle typer kvinnekamp, likestilling og feminisme, sier Andreas Jacobsen, formann i Agder FpU. Heller ikke i år får FpU oppfylt sitt ønske om å holde ungdomsappell på 8. mars i Kristiansand. I fjor ble ønsket avvist av en enstemmig 8. mars-komité, blant annet fordi dette var første gang FpU hadde vist interesse for arrangementet. Resultatet ble at FpU trakk seg fra hele markeringen.

I år gjorde FpU et nytt forsøk, og dette ble støttet av ungdomspartiene i Tverrpolitisk nettverk i Kristiansand. Vedtaket var sågar enstemmig. Men dette vedtaket ble avvist fordi 8. mars-komiteen mente vedtaket var fattet i feil forum. Det var heller ikke meningen at man kun skulle velge mellom politiske ungdomspartier. Også organisasjoner som Amnesty, LO og andre som har deltatt i 8.mars-markeringen i en årrekke skulle inkluderes blant kandidatene.

Flertall for Amnesty

Her på Camilla Colletts plass ved Kilden skal 8. mars-markeringen starte i år. FpU med parolen som ikke ble vedtatt av 8.mars-komiteen i Kristiansand. Foran f.v. Andrea Christina Gonzalez, Ulrikke Gonzalez, Thea Akselsen og Joakim Grøtting. Bak f.v. Andreas Gravdahl, Kevin Flemming, Mathias Næss Hagen, Andreas Jacobsen og Bjørn Jørgensen. Foto: Torgeir Eikeland

Det neste vedtaket ble fattet gjennom en samtale på Facebook hvor ungdomspartier og organisasjoner som hadde betalt avgift til 8. mars-komiteen var med. Her stemte AUF, Unge Høyre og Unge Venstre fortsatt for at FpU skulle få holde appellen, mens flertallet gikk inn for Amnesty.— Vi hadde misforstått mandatet vi hadde fått av 8. mars-komiteen, sier Rikke Flermoen, som er leder av SU i Kristiansand. Selv om hun anerkjenner «saksbehandlingsfeilen» som felte FpUs kandidatur, peker hun på at det er langt større vilje blant ungdomspartiene til å inkludere høyresiden i 8. mars-feiringen enn blant de mer voksne likestillingsaktivistene.

Vil inkludere

— Dersom det skal bli økt oppslutning rundt 8. mars er det positivt om det inkluderer flere, og at det ikke blir slik at du må ha en bestemt type meninger for å gå i det toget. Samtidig skulle jeg ønske FpU viste større forståelse for at dette er store kameler å svelge for mange. Og dersom det var kvinnedagen som var viktig for dem, ville de ikke vært så opptatt av å markere seg som det virker som de er, sier Flermoen.

AUFs Silje Bue var en av dem som synes det var helt i orden med FpU-appell.

— Vi i Vest-Agder AUF vedtok på vårt styremøte at det var greit at FpU skulle få holde denne appellen, derfor holdt vi på dette også i det andre møtet, sier Bue. Hun synes det er uproblematisk at FpU holder appell på 8. mars:

— En appell ville uansett måttet holde seg innenfor de vedtatte parolene, sier hun.

Parole

FpU er også misfornøyd med at 8. mars-komiteen ikke vedtok parolen de helst ønsket seg.

— Parolen «Likebehandling fremfor særbehandling, frihet fremfor tvang - nei til kvotering» ble for drøy, og vi måtte fjerne biten om kvotering. Flertallet var dessverre mest opptatt av å fremme sine egne meninger og sørge for at våre kom minst mulig fram, sier Andreas Jacobsen i Agder FpU.

Overrasket over FpUs reaksjon

Bjørg Tveter som leder 8. mars-komiteen er overrasket over at FpU reagerer som de gjør.

— Det har tradisjonelt vært ungdomsorganisasjonene som har vært med å arrangere 8. mars som avgjør hvem som skal holde ungdomsappellen. I Tverrpolitisk nettverk er det også med mange som ikke er med i 8. mars-komiteen. Det blir feil at de tar en avgjørelse som gjelder organisasjoner som ikke er med i dette nettverket, men som i en årrekke har vært med på 8. mars-markeringen, sier Tveter. Hun mener høyresiden og FpU blir godt mottatt av 8. mars-komiteen.

— De har virkelig blitt inkludert, og har blitt behandlet på lik linje med alle andre. De har også vært representert i 8. mars-komiteen, sier Tveter.

Feil fokus

— FpU sier det er «funnet en unnskyldning» for at de ikke skal få holde appell. Kommentar?

— Hvis FpU synes det er så viktig hvem som holder appellen, har de feil fokus. 8. mars handler om kvinnekamp og solidaritet, og ikke om hvem som gjør hva.

— Hvor lenge skal FpU være med å feire 8. mars før de får holde appell?

— Det har ikke noe med det å gjøre. Ungdomsorganisasjonene som er med å arrangere 8. mars avgjør ved dialog hvem som holder ungdomsappellen. Amnesty som i år holder appellen har vært med i fire år før de nå holder appell. De har vært med og gjort en innsats, sier Bjørg Tveter.