— Min klient erkjenner ikke straffskyld for voldtekt, men han godtar videre varetektsfengsling, opplyser mannens forsvarer, advokat Knut Lerum, overfor Aftenbladet.

Klient, en 41 år gammel svensk statsborger, har sittet varetektsfengslet på Åna siden han ble pågrepet 6. mars i år. Pågripelsen skjedde idet den svenske trailersjåføren var i ferd med å kjøre på ferja mellom Mortavika og Arsvågen.

Voldtektene han er mistenkt for, skal ha skjedd på Sørlandet og på Østlandet.

Kan være flere

Fengslingsperioden går ut førstkommende mandag. Forsvarsadvokat Lerum sier at klienten ikke vil motsette seg videre varetektsfengsling fordi han forstår at politiet trenger tid til å etterforske saken. Han sitter varetektsfengslet på grunn av bevisforspillelsesfare.

— Han poengterer imidlertid at han opplever det som urettferdig å måtte sitte i varetekt. Dette er tøft for min klient, sier Lerum.

I det første fengslingsmøtet erkjente siktede å ha hatt seksuell omgang med to av de fornærmede. Han hevder imidlertid at det skjedde på frivillig basis.

— Min klient har forklart at han ønsker å ramme prostitusjonens bakmenn. Han har hatt et ønske om å nøste opp i miljøet og å sende bakmennene en advarsel, sier forsvarsadvokaten.

Pistol

Aftenbladet kjenner til at den siktede svensken ved flere anledninger i møte med prostituerte har utgitt seg for å være politimann. Dette skal han angivelig ha gjort for lettere å få informasjon fra kvinnene.

Siktede har også erkjent at han ofte hadde med seg en pistol i møte med prostituerte. Dette for å overbevise dem om han var en lovens mann.

— Han har ønsket å bli kjent med hvem bakmennene er og hva de driver med ellers. Pengene fra prostitusjon er svarte. Min klient har villet finne ut hvordan bakmennene hvitvasker pengene, sier Lerum.

Trailersjåføren, som er gift, er ikke tidligere straffet for liknende forhold i Sverige.

— Min klient nekter for voldtekt. Han sier tvert imot at han har ønsket å støtte og å hjelpe disse kvinnene, sier Lerum.

Etterforskes for fullt

Da siktede ble pågrepet på ferja mellom Mortavika og Arsvågen, var han mistenkt for to voldtekter i Arendal.

Aftenbladet kjenner til at politiet har avlyttet siktedes mobiltelefon.

Politiadvokat Karen Mork sier til Aftenbladet at 10 etterforskere har jobbet med saken på det meste. Foruten Rogaland politidistrikt er Kripos involvert. Kripos sin oppgave er å avdekke om den svenske trailersjåføren kan ha forgrepet seg på flere.

Dette utelukker ikke Mork.

— Så langt mistenker vi at siktede har voldtatt fem kvinner. Miljøet han har operert i er et miljø som ikke vanligvis går til politiet for å anmelde overgrep. Etterforskningen har vært krevende, sier Mork til Aftenbladet.

Ber om opplysninger

I tiden fra overgrepene skal ha skjedd til etterforskningen startet har flere av sakens fornærmede reist fra landet. Aftenbladet skjenner til at flere prostituerte er blitt hentet fra Tyskland for så å gjennomføre rettslige avhør i Norge.

Rettslige avhør kan spilles av i en eventuell straffesak mot den svenske trailersjåføren.

— Forholdene han er siktet for har skjedd på Sørlandet og Østlandet. Vi vet at han også har vært i kontakt med prostituerte i Rogaland, sier politiadvokat Mork, som ber eventuelt andre fornærmede som politiet ikke har vært i kontakt med om å melde seg.

Sporet opp prostituerte

Ifølge Mork etterforskes saken utelukkende i Norge. Hun ønsker verken å avkrefte eller å bekrefte om overgrepene har skjedd i mannens vogntog.

— Det jeg kan si er at siktede har tatt kontakt med prostituerte på forskjellige plasser og på forskjellige måter. Han har sport opp prostituerte blant annet i Rogaland, sier Mork.

Politiadvokaten sier videre at etterforskningen av saken går mot slutten.

— Mens Kripos jobber med å finne eventuelt nye fornærmede, jobber Rogaland politidistrikt med å samle bevis i sakene mannen er siktet i. I dette arbeidet ligger vi godt an, sier Mork til Aftenbladet.