KRISTIANSAND: — Det var dobbelt-trist å finne ut av dette. Ikke bare hadde han tatt pengene, men han hadde gamblet dem bort i en virtuell spillverden uten å få noen ting igjen for det, sier faren (48), som ikke kan stå fram med navn av hensyn til sønnen.

Det hele begynte i fjor. 48-åringen og hans kone fikk et forskudd på arv i kontanter. Det skulle brukes på oppussing. De fant et sted de mente det var trygt å oppbevare pengene, og la dem der. Etter hvert som tiden gikk utover høsten, følte de kontantbunka minket.

— Kona hadde brukt litt penger på en bursdagsfeiring, og vi regnet med at vi hadde brukt litt mer enn vi trodde på håndverkere, forteller faren.

Innrømmet å ha tatt pengene

Men ved juletider oppdaget 48-åringen at det bare var et par tusenlapper igjen i konvolutten. Da skjønte han at noe var galt. Etter hvert fattet han mistanke mot sin eldste sønn, som er 13 år gammel og glad i å spille PC-spill.

Denne bunka med ti Steam-kort kjøpte 13-åringen i desember. Foreldrene oppdaget dem, og tok bilde, men da var de allerede brukt opp. Foto: Privat

— Han benektet det først, men så fant vi ti steam-kort til en verdi av 500 kroner per kort. Da innrømmet han det, forteller faren. Det viste seg at gutten hadde forsynt seg jevnlig fra kontantbunka over en periode på to måneder. Pengene brukte han på såkalte Steam-kort, kjøpt over disk i Gamestop i Markens gate. Kortene fungerer som verdikort, og brukes til å kjøpe kreditt som kan brukes i spill på nett.

Les også:

Betalte med tusenlapper

I perioden oktober-desember var gutten på Gamestop sju ganger. Han kjøpte Steam-kort for totalt 31.000 kroner — alt betalt i tusenlapper. Tre av gangene hadde 13-åringen med seg fem tusenlapper, og kjøpte 10 kort til 500 kroner per stykk.

— Jeg synes det er betenkelig at butikken selger varer til en 13 år gammel gutt som kommer med et kontantbeløp i tusenlapper. Dette viser at vi ikke kan regne Gamestop som en medspiller, når det kommer til å sikre at barna ikke havner i problemer på grunn av egen uforstand, sier 48-åringen, og legger til at han har tilgitt sønnen for hendelsen.

Vil ikke kommentere

Da faren oppdaget at pengene var borte, hadde sønnen allerede løst inn alle kortene på nett, og gamblet dem bort i en virtuell spillverden. Det var derfor ikke mulig å returnere dem.

På Gamestop i Markens gate fikk 13-åringen bruke 31 tusenlapper på Steam-kort, fordelt på sju besøk. Tre av gangene betalte han med 5000 i kontanter. Foto: Reidar Kollstad

Han tok kontakt med daglig leder for Gamestop-butikken i Markens, men fikk umiddelbart beskjed om kun å forholde seg til selskapets nasjonale ledelse. Han fikk beskjed om at Gamestop ikke kunne gjøre noe med saken.

Da Fædrelandsvennen kontaktet daglig leder ved Gamestop i Markens gate, bekreftet hun at kun kjente til saken, men sa hun ikke hadde lov til å uttale seg. Norgessjef Stig Solberg kjenner også til saken, men sier at han heller ikke kan uttale seg på grunn av Gamestops strenge regler for uttalelser til pressen. Han henviser til Europa-sjef Eric Blackwood. Fædrelandsvennen har forsøkt å komme i kontakt med Blackwood, men han har ikke besvart avisens henvendelse.

Denne bunka med ti Steam-kort kjøpte 13-åringen i desember. Foreldrene oppdaget dem, og tok bilde, men da var de allerede brukt opp. Foto: Privat

— Jeg har aldri bedt om å få refundert pengene, bare etterspurt hva slags rutiner butikken har rundt salg av spillprodukter til barn. De valgte imidlertid å koble inn advokat og fraskrev seg alt ansvar umiddelbart, sier den 48 år gamle faren, som nå er 31.000 kroner fattigere.Les også:

Reagerer på kontantkjøp

Fædrelandsvennen har fått tilgang til farens e-post-dialog med en mellomleder for Gamestop i Norge. Hun skriver at butikken reagerer på store kontantkjøp fra barn under 16 år, og stadig nekter barn å handle uten voksne til stede. Videre fremgår det at Gamestop ikke tar noe ansvar for hendelsen, men vil legge ekstra fokus på denne problemstillingen sentralt i kjeden.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med flere ansatte i både Forbrukerrådet og Forbrukerombudet, de mente det ikke var deres bord.

Gamestop omtaler seg selv som verdens største forhandler av tv— og dataspill.

Barnevakten: - Gamestop burde reagert

Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten mener Gamestop ikke skulle solgt Steam-kort for 31.000 kroner til en 13 år gammel gutt.

Kjellaug Tonheim Tønnesen, rådgiver i Barnevakten. Foto: Privat

— Når man får inn en gutt på 13 år som kommer med fem tusenlapper og skal handle Steam-kort, er det lov å være litt kritisk. Det burde ringt ei varselklokke hos ekspeditøren da, selv om det er lovlig, sier Tonheim Tønnesen til Fædrelandsvennen.Barnevakten er en organisasjon som gir råd om barn og medier. De får stadig saker om barn som har gamblet bort penger på nett, uten foreldrenes viten. De reagerer på at en 13 år gammel gutt fikk kjøpe Steam-kort til en verdi av 31.000 kroner hos Gamestop i Markens gate.

- Hvis jeg hadde stått i den butikken ville jeg bedt 13-åringen om å komme tilbake med en av foreldrene, eller med skriftlig samtykke, sier hun.

Gambler bort pengene

Å bruke penger i en virtuell spillverden er derimot ikke uvanlig. Barnevakten har hatt saker hvor barn har brukt opptil 10.000 kroner av foreldrenes kredittkort.

— Det er ofte helt syke priser for virtuelle våpen, diamanter og lignede i slike spill. Ett tastetrykk inne i spillet kan koste 750 kroner, forteller Barnevakten-rådgiveren.

- Snakk med barna

Barnevakten sier den beste løsninga i alle tilfeller er å snakke med barna om spilling, og å ha klare regler for pengebruk i spill.

— Det er mange måter å skaffe seg kreditt i spill. Uansett bør det være en god dialog mellom foreldrene og barna. Det er viktig at foreldrene er våkne og avtaler med barna hvor mye av for eksempel bursdagspengene eller ukepengene de kan bruke på spill, oppfordrer Tonheim Tønnesen.

Hun legger til at foreldre i flere tilfeller har lyktes med å få pengene tilbake fra spillgigantene, men at det stort sett har dreid seg om misbruk av kredittkort.

Virke: - Kan ikke klandre butikken

Informasjonssjef Øyvind Arum i Hovedorganisasjonen Virke mener Gamestop ikke kan kritiseres for å selge Steam-kort for 31.000 kroner til 13-åringen.

Informasjonssjef Øyvind Arum i Hovedorganisasjonen Virke. Foto: Privat

— Ekspeditøren i butikken har verken anledning eller mulighet til å undersøke hvordan kundene har skaffet pengene sine. Aldersgrensen for å tjene penger selv er 15 år i Norge, så å anta at en 13-åring har fått penger hjemmefra er en helt «fair» antagelse, sier Arum til Fædrelandsvennen. Han sier at juridisk sett kan heller ikke butikken klandres - uansett hvor stort kontantbeløp den 13 år gammel gutten hadde kommet med.

— Hvordan familier prioriterer pengene sine har ikke en ekspeditør i en butikk anledning til å stille spørsmål ved, sier Arum.